Russische satelliet zou op drie na helderste object aan nachtelijke hemel worden en astronomen zijn in alle staten

Moscow State Mechanical Engineering University
Bij de lancering zal hij niet groter zijn dan een brood, maar een Russische satelliet die binnenkort in een baan om de aarde wordt gebracht, zou een van de helderste objecten worden aan de nachtelijke hemel als hij zich helemaal heeft ontvouwd. Alleen de zon, de maan en de planeet Venus zouden nog sterker schijnen. Astronomen kunnen er alvast niet mee lachen.

Het gaat om een project van de Moscow State Mechanical Engineering University en het werd gefinancierd via de Russische crowdfundingwebsite Boomstarter. Dankzij de 26.500 euro die daar voor 'Mayak' werd verzameld, kan de satelliet over tien dagen de ruimte in gebracht worden vanop de lanceerbasis van Bajkonoer in Kazachstan.

Eenmaal in een baan om de aarde, op 600 kilometer hoogte, zal hij een gigantische, flinterdunne reflector van 16 vierkante meter ontvouwen in de vorm van een piramide. Die zal zonlicht naar de aarde kaatsen. Met de missie willen de wetenschappers ook een betere manier vinden om satellieten in en uit een goede baan om onze planeet te brengen. En de interesse in ruimtevaart en technologie doen toenemen.

Moscow State Mechanical Engineering University

Volgens de wetenschappelijke website IFL Science zou de satelliet echter schijnen met een magnitude van -3.6. Alleen de zon, de maan en Venus zijn nog krachtiger. De site acht het echter ook mogelijk dat het zelfs een magnitude van -10 zal zijn, wat hem nog helderder maakt dan Venus.

"Vreselijk"
Astronomen kunnen er alvast niet om lachen. Want zij zitten niet te wachten op een kunstmatige ster die hun zicht beperkt. "We voeren strijd voor een donkere hemel bij nacht en het is vreselijk om dat verloren te zien gaan door belachelijke crowdfundingnonsens", aldus Nick Howes van het Kielder Observatory in Britse Northumberland.

Volgens Alex Shaenko - de projectleider van Mayak - zal het zo een vaart niet lopen en zou de satelliet niet zo helder schijnen als gevreesd.

Moscow State Mechanical Engineering University