Russische ruimtecargo brengt jam, uien, appelen, knoflook én post naar ISS

EPA
Rusland heeft een onbemande cargo met meer dan 2,3 ton voedingsmiddelen, brandstof en privépost de ruimte ingeschoten. De Sojoez-draagraket vertrok vanavond om 18.49 uur Belgische tijd van de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Dat deelde de vluchtleiding in Moskou mee.

De Progress M-29M moet na zes uur bij het Internationaal Ruimtestation aandokken. Momenteel zijn drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner aan de slag in de buitenpost van de mensheid op 400 kilometer hoogte.

Het team mag zich verheugen op een twintigtal kilo verse voeding, zei een medewerker van de Russische ruimtevaartdienst Roskosmos. Ze kunnen proeven van jam en pinda's, appelen, knoflook en uien. Zuurstof, water en brandstof en wetenschappelijke uitrusting behoren eveneens tot de vracht.

De vanuit de Centraal-Aziatische ex-Sovjetrepubliek vertrokken ruimtecargo is de laatste in de reeks Progress M-M. De volgende voorziene Progress is volledig gemoderniseerd, zei de Roskosmos-woordvoerder. Dat ruimtevrachtschip zal op 21 november gelanceerd worden.