Russische cargo slaagt er alsnog in baan ruimtestation ISS op te krikken

Het ISS. (Archiefbeeld)
AFP Het ISS. (Archiefbeeld)
Twee dagen na te hebben gefaald is een Russische ruimtecargo er vandaag toch in geslaagd de baan van het Internationaal Ruimtestation ISS op te krikken.

Volgens het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos lukte het de baan van het ISS met 2,8 km naar een hoogte van 405 km te verhogen door de motoren 52 seconden van de cargo Progress-M26M die aan de Russische Zvezda-module van de spacemeccano hangt te laten ontbranden. Zo'n baanverhoging is geregeld nodig, bijvoorbeeld om ruimteschroot of andere objecten te vermijden.

Zaterdag lukte het manoeuvre niet, omdat de motoren niet wilden aangaan. Naar het waarom en wie verantwoordelijk is, is een onderzoek opgestart.

Vele mislukkingen
De jongste tijd kampt de Russische ruimtevaart met de ene na de andere mislukking. Zo slaagde een zware Proton-M draagraket van de Russisch-Amerikaanse uitbater ILS er niet in een Mexicaanse satelliet te lanceren. In eerste berichten luidde het dat de raket van staatsraketbouwer Kroenitsjev in Siberië was gecrasht, later zei Roscosmos dat ze in de atmosfeer was opgebrand tengevolge van een nog onbekend probleem. De schade bedraagt volgens mediaberichten zowat 341 miljoen euro.

Ook viel op 8 mei een andere onbemande cargo, de Progress M-27M, op Aarde terug in plaats van het ISS te bevoorraden. Drukverlies in brandstoftanks van de derde trap van de Sojoez-draagraket is volgens Roscosmos de oorzaak.

Volgens de Russische vicepremier Dmitri Rogozin, bevoegd voor defensie en ruimtevaart, maakt Roscosmos deel uit van een "systeemcrisis" in de Russische ruimtevaartindustrie. Hij maakt zich op om het parlement wetgeving voor te schotelen om het bureau in een staatsbedrijf om te vormen waardoor het georiënteerd wordt naar geld verdienen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.