Russen maken hun langste ruimtewandeling ooit. Resultaat: antenne staat in verkeerde richting

Commandant Alexander Misurkin en vluchtingenieur Anton Shkaplerov.
NASA Commandant Alexander Misurkin en vluchtingenieur Anton Shkaplerov.
Twee kosmonauten die in het internationaal ruimtestation ISS verblijven, hebben de langste Russische ruimtewandeling ooit gemaakt. Dat gebeurde eigenlijk per ongeluk, omdat er problemen waren bij het vervangen van de elektronicadoos van een communicatieantenne. Toen ze de antenne opnieuw wilden uitschuiven, wilde die niet meer mee.

Commandant Alexander Misurkin en vluchtingenieur Anton Shkaplerov zouden normaal gezien een wandeling maken van 6,5 uur om de elektronicadoos te vervangen. Maar niet alles verliep volgens plan. Toen ze zeven uur bezig waren en de antenne weer uit wilden schuiven, ging het fout.

Positie

De kosmonauten duwden eerst minuten lang tegen de antenne, terwijl de vluchtcontrole ze in de juiste positie probeerden te draaien. Uiteindelijk kregen ze er beweging in, maar de controlekamer bevestigde dat de antenne ongeveer 180 graden verkeerd stond. Volgens commentator Rob Navias van NASA TV zou ze echter “werken en in goede staat” zijn. De kosmonauten zullen wel bekijken of ze nog iets kunnen doen aan de situatie. (lees hieronder verder)

De ruimtewandeling van de twee duurde in totaal 8 uur en 13 minuten en daarmee was ze langer dan het vorige record uit december 2013, dat op 8 uur en 7 minuten stond.

De oude elektronicadoos werd overigens niet mee terug naar het ruimtestation genomen. Een van de kosmonauten gooide ze de ruimte in, weg van het ISS. De doos – die de grootte is van een reiskoffer en 27 kilogram weegt – zal uiteindelijk opbranden in de atmosfeer van de aarde. (lees hieronder verder)

Het vervangen van de doos was overigens niet eenvoudig, omdat het nooit de bedoeling was dat het in de ruimte zou moeten gebeuren. Voor kosmonauten met grote ruimtehandschoenen is het geen evidentie om de gedetailleerde operatie uit te voeren.

De volgende ruimtewandeling staat gepland voor 15 februari.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Zou het niet gemakkelijker geweest zijn om het ruimtestation te kantelen ipv met die antenne te knoeien?