Rusland werkt mee aan NASA-project voor ruimtestation rond de maan

Impressie van een 3D-geprinte maanbasis die het Europese Ruimteagentschap ESA eerder deze maand uitbracht.
afp Impressie van een 3D-geprinte maanbasis die het Europese Ruimteagentschap ESA eerder deze maand uitbracht.
Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft aangekondigd een overeenkomst met de Amerikaanse zusterorganisatie NASA te hebben ondertekend om samen te werken aan het Amerikaanse project om een ruimtestation rond de maan te bouwen, als onderdeel van het Deep Space Gateway-programma.

"Roscosmos en de NASA hebben hun intentie bevestigd om het Internationaal Ruimtestation ISS te gebruiken als basis voor een diepere verkenning van de ruimte, en om samen te werken binnen het kader van een internationaal Maanprogramma: de oprichting van het platform +Deep Space Gateway+", stelde Roscosmos in een verklaring.

Enkele maanden geleden had de NASA gezegd te werken aan Deep Space Gateway, om astronauten in een baan rondom de natuurlijke satelliet van de aarde te sturen. Moskou van zijn kant ambieert een wetenschappelijke basis op de maan zelf en wil tegen 2031 de eerste vluchten lanceren.

"De twee partners willen internationale technische normen ontwikkelen voor gebruik in de toekomst, met inbegrip van het bouwen van een ruimtestation rond de maan. Roscosmos en de NASA zijn het al eens geraakt over de normen van het toekomstige station", verduidelijkt het Russisch ruimtevaartbureau.

Uniforme normen

"Minstens vijf landen werken aan de ontwikkeling van hun eigen bemande ruimtetuigen. Om problemen in termen van technische samenwerking te vermijden moeten die normen uniform zijn (...) Een deel van de sleutelnormen zal op basis van Russische elementen worden opgesteld", zei directeur-generaal Igor Komarov van Roscosmos.

"In het bijzonder kunnen de Russische draagraketten Angara en Protin-M parallel met het Amerikaanse lanceersysteem SLS, waarvan een eerste missie voor volgend jaar is gepland, worden gebruikt om de infrastructuur van het Maanstation te creëren", zegt Roscosmos. De bouw zal niet voor het midden van de jaren twintig starten. Het station zal bemand zijn, maar niet noodzakelijk continu. Veel details blijven nog open.