Rusland stapt na 2024 uit Internationaal Ruimtestation ISS

AFP
Rusland zal het Internationaal Ruimtestation ISS nog tot 2024 uitbaten samen met het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. Daarna zal Moskou zijn modules loskoppelen en een eigen ruimtepost scheppen. Dat kondigde het Russische federale ruimtevaartbureau Roskosmos aan.

Roskosmos finaliseerde het plan met de activiteiten tot en met 2030, met daarin de "exploitatie van ISS tot 2024", zo verduidelijkt een persbericht dat gisterenavond werd gepubliceerd. Na 2024 zal Rusland een eigen ruimtestation te ontwikkelen om "zich te verzekeren van toegang tot de ruimte". Daarnaast is Moskou zinnens een maanprogramma te ontwikkelen. Tegen 2030 moeten "bemande vluchten naar de maan" plaatsvinden.

Zestien landen nemen deel aan het ISS, waaronder Rusland en de Verenigde Staten, die het grootste deel financieren. De Russische Sojoez-ruimtevaartuigen zijn, sinds de stopzetting van het Amerikaanse Space Shuttle-programma, de enige manier om het ISS te bevoorraden en bemanningen te vervoeren.

In januari 2014 kondigde NASA de verlenging van de levensduur van het ISS aan met vier jaar, tot 2024. Het station draait sinds 1998 rond de aarde. De Russische participatie na 2020 gold lange tijd als onzeker, gezien de economische crisis in Rusland, dat getroffen is door westerse sancties in het kader van het Oekraïense conflict. Ook is Europa niet meer bereid na 2020 het ISS nog te financieren. Het Europese ruimtevaartbureau ESA verwelkomde dat Roskosmos nog tot 2024 aan het ISS deelneemt.

AFP