Rusland lanceert succesvol navigatiesatelliet

EPA
Rusland heeft met een Sojoez-draagraket een kunstmaan voor zijn satellietnavigatiesysteem Glonass gelanceerd. Dat heeft het staatspersbureau Ria Novosti op gezag van het Russische ministerie van Defensie gemeld.

Van op de basis Plessetsk in het noorden van Rusland vertrok om 07.33 uur Belgische tijd een Sojoez 2.1b draagraket, met als passagier een Glonass-M. Eenmaal uitgezet in de beoogde baan moet de satelliet wekenlang testen ondergaan om in dienst te kunnen treden.

Glonass bestaat momenteel uit 23 operationele satellieten en is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse gps, het Europese Galileo (in aanbouw) en het Chinese Compass (in aanbouw). Twee Glonass-kunstmanen ondergaan onderhoud, terwijl een Glonass-K van de nieuwe generatie momenteel een testvlucht uitvoert, aldus Novosti.

Glonass was in 1985 helemaal uitgebouwd, maar raakte nadien in verval. Enkele jaren geleden nam Moskou op bevel van president Vladimir Poetin de draad weer op, om het systeem in 2011 weer helemaal operationeel te hebben. Glonass staat ten dienste van militaire en civiele gebruikers.