Romeinse sarcofaag met bijzondere beautycase ontdekt

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
Duitse archeologen hebben in een Romeinse sarcofaag uit de derde eeuw een schat aan grafgeschenken aangetroffen, een soort beautycase uit de klassieke oudheid. Susanne Willer van het Rheinisch Landesmuseum in Bonn vertelde dat vooral de hoeveelheid en de aard van de meegegeven artikelen bijzonder zijn.

"De nadruk ligt op het gebied van de vrouwelijke schoonheid, sieraden, cosmetica en dergelijke", zei Willer bij de presentatie. De overledene, die tussen de 25 en 30 jaar oud was, wilde er volgens haar ook als lijk mooi bij liggen. Ze had op haar laatste reis onder meer een handspiegel, schminkpalet voor het opbrengen van make-up, potjes en flesjes voor zalfjes en parfums bij zich. De wetenschappers waren ook laaiend enthousiast over een klein knipmes met een Herculesfiguur als heft.

De tonnen wegende doodskist werd in november aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden voor de uitbreiding van een industrieterrein in het Eiffel-stadje Zülpich. Op die plek liep ooit de belangrijke Romeinse verbindingsweg tussen Keulen en Trier. Omdat er nog andere graven moesten worden onderzocht, is de ontdekking nu pas bekendgemaakt.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rudolf jacobs

    waarom wordt dit toegestaan,dit is ook grafschennis en dient alzo ook bestraft te woorden,is puur uit winst en heeft verder niks met vondsten te maken ,dit is steevast zoeken naar

  • Hilde Eykens

    Grafschennis