Robots trachten lekken te dichten in olieboorplatform

UNKNOWN
Om een milieuramp in de Golf van Mexico te voorkomen, probeerde de Britse groep BP vandaag met onderzeese robots de lekken te dichten in het olieboorplatform dat voor de kusten van de Verenigde Staten gezonken is. De operatie met de robots is een primeur.

Satellietbeelden toonden dat de olievlek snel groter wordt en zich ondertussen over 1.550 vierkante kilometer uitstrekt. Volgens BP lekt op een diepte van ongeveer anderhalve kilometer zowat 159.000 liter per dag, het equivalent van een duizendtal vaten. Volgens de kustwacht gaat het om een "heel groot lek". Het platform Deep Water Horizon, dat eigendom is van het bedrijf Transocean en door BP wordt uitgebaat, bevatte voor het ongeval 2,6 miljoen liter olie. 

Elf vermisten
BP stuurde verscheidene boten ter plaatse met uitrusting die de olie kan scheiden van de brokstukken van de gigantische metalen structuur. Het boorplatform zonk nadat het vorige week dinsdagavond voor de kusten van Louisiana ontploft was. Elf mensen worden nog vermist en zullen wellicht niet meer levend teruggevonden worden. (belga/eb)