Robot van NASA registreert ‘marsbevingen’

AFP
De InSight robot van NASA, die zich op Mars bevindt, heeft voor de eerste keer vastgesteld dat Mars seismisch actief is. Daarmee zijn marsbevingen een feit.

Wetenschappers hebben op maandag laten weten dat de InSight sinds november 2018, toen de robot landde op de rode planeet landde, 450 bevingen op Mars heeft geregistreerd. 

De bevingen komen door de afkoeling van de planeet, die 4,5 miljard jaar geleden startte. “Als de planeet afkoelt, trekt hij samen waardoor de buitenste lagen breken”, aldus Bruce Banerdt van Jet Propulsion Laboratory van NASA in Californië. De bevingen zijn verschillend van de onze op de Aarde, omdat de buitenste laag van onze planeet uit tektonische platen bestaat, die Mars niet heeft. 

Het bestaan van de marsbevingen werd al lang verondersteld maar is nu pas voor de eerste keer ook gedetecteerd. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.