Ga naar de mobiele website
^ Top

Richard Dawkins vergelijkt boerka met vuilniszak

De gerenommeerde Britse academicus en notoir atheïst Richard Dawins heeft zich de woede van moslimgroeperingen op de hals gehaald door een uitspraak over de boerka. De 69-jarige prof verwees naar het kledingstuk als een 'vol vuilniszakding' in een interview over zijn aankomende documentaire over de gevaren van religieuze scholen.

Moslimorganisaties reageren boos op de gratuite kritiek. "Ik denk dat het dom en islamofobisch is," zegt Seyyed Ferjani van de Moslimassociatie van Groot-Brittannië. "Groot-Brittannië is een diverse en vrije samenleving. Het is de keuze van een vrouw of ze al dan niet een boerka of een nikaab wil dragen. Wat maakt het uit voor deze man wat een vrouw draagt? We zouden respect en begrip voor elkaar moeten aanmoedigen."

Onderdrukking
Dawkins, auteur van boeken als 'The Selfish Gene' ('Onze zelfzuchtige genen') en 'The God Delusion' ('God als misvatting') neemt zijn uitspraak uit de Radio Times niet terug in een ander interview met de Daily Mail. "Ik voel echt een viscerale afkeer ten opzichte van de boerka omdat hij voor mij een symbool is van de onderdrukking van vrouwen."

Verbod
De prof is daarentegen geen voorstander van een algemeen boerkaverbod in Groot-Brittannië. "Als een liberaal zou ik aarzelen om een algemeen verbod uit te vaardigen op eender welke kledingstijl, omwille van de implicaties voor individuele vrijheid en de vrijheid van keuze," argumenteert hij.

Sociale segregatie
Volgens de evolutiebioloog van de universiteit van Oxford moedigen religieuze scholen sociale segregatie aan. In een moslimschool die hij bezocht voor zijn documentaire, geloofde geen enkele leerling in evolutie. "Hun eerste bedenking was niet: 'Wat zijn de bewijzen?', maar: 'Wat zegt de Koran?'." De evolutieleer is echter een theorie die steunt op onweerlegbaar bewijs.

Eerdere kritiek
Dawkins krijgt wel vaker de wind van voren wegens zijn kijk op het christendom, maar heeft ook al eerder op zere moslimtenen getrapt. "Het is bijna onmogelijk om iets tegen de islam te zeggen in dit land, omdat je dan beschuldigd wordt van racisme of islamofobie," zei hij in 2008. Quod erat demonstrandum. (sam)

EPA
 Het is bijna onmogelijk om iets tegen de islam te zeggen in dit land, omdat je dan beschuldigd wordt van racisme of islamofobie.  
Richard Dawkins
 Wat maakt het uit voor deze man wat een vrouw draagt? We zouden respect en begrip voor elkaar moeten aanmoedigen.  
Seyyed Ferjani


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug