Revolutionair: Google gebruikt zout en antivries om miljoenen megawatt per jaar te 'redden'

Thinkstock
Alphabet, het moederbedrijf achter Google, werkt aan een nieuwe manier om energie niet verloren te laten gaan. Het maakt daarbij gebruik van... antivriesmiddel en zout. Indien het project 'Malta' een succes wordt, kunnen wereldwijd miljoenen megawatt energie gevrijwaard worden van verspilling.

Elk jaar worden enorme hoeveelheden energie verspild, omdat er geen efficiënte manier is om het te bewaren. Zo verspilde alleen al Californië in de eerste helft van dit jaar 300.000 megawatt, afkomstig van zonnepanelen en windparken. China bijvoorbeeld verbrast liefst 17 procent van de energie die het jaarlijks produceert. "Als we het probleem van energie-opslag kunnen oplossen, kunnen we triljoenen dollars 'redden'", klinkt het bij het bedrijf.

Energie-opslag wordt bovenal als cruciaal gezien voor de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. De productie van schone energie is in de meeste gevallen variabel, en daardoor wordt er niet altijd maximaal geproduceerd op het moment dat ook de energievraag het grootst is. Op piekmomenten kan het zijn dat energie daarom wordt weggegooid, terwijl er op andere momenten te weinig is. De opslag van energie is bijgevolg cruciaal om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Er bestaan al projecten om energie te vrijwaren, onder meer door overtollige megawatts op te slaan in opgepompt water, dat op zijn beurt opnieuw energie opwekt. En ook autofabrikant Tesla springt mee op de kar: het bedrijft zet in op de grootschalige toepassing van lithium-ionbatterijen, een oplossing die nu al door verschillende energieleveranciers wordt gebruikt. (lees hieronder verder)

Op piekmomenten kan het zijn dat energie wordt weggegooid, terwijl er op andere momenten te weinig is. De opslag van energie is cruciaal om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen

Het project bestaat uit een kleine krachtcentrale met vier tanks die aangesloten zijn op een warmtepomp.
Alphabet Het project bestaat uit een kleine krachtcentrale met vier tanks die aangesloten zijn op een warmtepomp.

Koelkast

Google kiest voor gesmolten zout onder de naam 'Malta'. Met het project wil de internetreus de overtollige energie omzetten in thermische energie, in de vorm van hete en koude lucht dus. Vergelijkbaar met een koelkast, zeg maar. De hitte wordt opgeslagen in gesmolten zout, de koude in een vat vloeibare antivriesoplossing. Als er opnieuw stroom nodig is, wordt het hele proces omgekeerd: de hete en koude lucht creëren dan krachtige luchtstromen die een turbine aandrijven en zo weer stroom produceren.

De constructie waarmee Google een stap in de goede richting wil zetten, ziet er eenvoudig uit en bestaat uit een kleine krachtcentrale met vier tanks die aangesloten zijn op een warmtepomp. Het systeem kan er wereldwijd in verschillende maten komen, naargelang de behoeftes: bijvoorbeeld om in een garage te zetten.

De overtollige energie wordt omgezet in thermische energie. Vergelijkbaar met een koelkast. De hitte wordt opgeslagen in gesmolten zout, de koude in een vat vloeibare antivries

Goedkoper en minder schaars

Twee jaar theoretisch onderzoek zijn intussen afgewerkt, en het bedrijf zoekt nu partners om de commerciële toepasbaarheid te testen. Als volgende stap wordt een prototype gebouwd van één megawatt. Als de oplossing werkbaar blijkt, kan het een veel goedkopere optie worden dan batterij-opslag.

De gebruikte materialen, waaronder gewoon staal, antivries en zout, zijn immers veel minder schaars dan bijvoorbeeld lithium in batterijen en daardoor goedkoper. Alphabet maakt zich ook sterk dat de technologie duizenden keren kan op- en ontladen en tot veertig jaar kan meegaan en dus veel langer dan batterijen.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jeoffrey Van winnendaele

  Je kan geen zonnepanelen energie op het net steken. Deze energie geraakt de straat nog niet uit want het moet opboksen tegen de energie van de centrale. Dwz in de praktijk dat de transfo deze energie gewoon omzet in warmte. Waam het idee van slimme meter? De producent koopt nu je overtollige energie maar in werkelijkheid is dit verlies. Hoe kan je dit dan omzetten in waterstof? Is niet rendabel, daarom lijkt mij deze oplossing wel een interessante

 • Jeoffrey Van winnendaele

  Ik wil iets zeggen heeft dit jaren onderzocht en komt hier nu op hln zijn bevindingen delen. Ik denk vooral dat je teveel elektriciteit nodig hebt voor de hoeveelheid waterstof die je maar kan opwekken en dan is het niet rendabel... verder lijkt mij dit een intressant project! Ik wil later zeker zoiets in mijn huis

 • Ik Wil iets zeggen

  Volgens mij kan je energie het beste opslaan door van water waterstof te maken.

 • Ikgeefmijnnaam Nietaaneenmachine

  Google verdient die boete dubbel en dik. Dit staat los van die boete wegens hun jarenlange illegale, malafide praktijken. Mogen Larry en Sergei uw vrouw komen verkrachten omdat hun bedrijf een batterij probeert te commercialiseren?

 • Vulgus Plebs

  Wat als de zonnepaneelbezitters offgrid gaan kunnen gaan en hun energie, zoals het artikel schrijft gaan kunnen opslaan in een unit in hun garage? Tommelein zal dan een ander soort prosumententax moeten uitvinden....