Proton-raket met drie navigatiesatellieten gelanceerd

De Proton voor de lancering op de basis in Kazachstan.
UNKNOWN De Proton voor de lancering op de basis in Kazachstan.

Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een krachtige Proton-raket drie kunstmanen van het Russische satellietnavigatiesysteem Glonass gelanceerd, zo hebben de Russische raketstrijdkrachten bekendgemaakt. De door Kroenitsjev gebouwde Proton-M vertrok om 10.49 uur Belgische tijd. Tegen 14.20 uur Belgische tijd waren de drie meegevoerde Glonass-M satellieten in de juiste baan afgezet.

Tegenhanger gps en Galileo
Glonass is de Russische militaire-civiele tegenhanger van het Amerikaanse gps plus het toekomstige Europese Galileo. Het werd opgestart in september 1993 met aanvankelijk 12 satellieten. Het systeem is na een tijd van verwaarlozing aan een inhaalbeweging en opwaardering bezig. Tot voor vandaag omvatte de constellatie 16 tuigen, aldus het staatspersbureau Ria Novosti. Twee daarvan ondergaan momenteel een onderhoud en één wordt uit dienst genomen. Om op en top wereldwijd operationeel te zijn, zijn er 24 stuks nodig, terwijl 18 volstaan opdat eender waar in Rusland een signaal te ontvangen is. Het is volgens Novosti de bedoeling tegen 2011 30 Glonasssatellieten in de ruimte te hebben.

Zeven jaar operationeel
De ruimtevaartbegroting 2002 voorzag 418,25 miljoen dollar voor Glonass, tegen 200 miljoen in 2006. Premier Vladimir Poetin heeft daar op 12 september nog eens 2,6 miljar dollar aan toegevoegd, aldus Novosti. De Glonass-M zijn navigatiesatellieten van de jongste generatie. Zij opereren van uit een cirkelvormige baan op 19.100 km hoogte, met een inclinatie van 64,8 graden ten opzichte van de Evenaar. Zij zijn 45 dagen na lancering nominaal zeven jaar lang operationeel.

Zevende lancering
Het was de zevende lancering van een Proton op Bajkonoer dit jaar. Vier van die zeven waren commerciële lanceringen, twee waren voor het Russische wetenschappelijke ruimteprogramma en één voor het Russische ministerie van defensie. (belga/vsv)