Exclusief voor abonnees

Prof waterbeheer: “Laat het nu maar twee maanden regenen of we komen deze zomer écht in de problemen”

Boerin Sarah, die bio boert voor haar eigen kruidenierswinkel, is bang voor de aankomende droogte. De grond is nu al op een niveau dat de minste zon de oogst kan doen mislukken.
Florian Van Eenoo photonews Boerin Sarah, die bio boert voor haar eigen kruidenierswinkel, is bang voor de aankomende droogte. De grond is nu al op een niveau dat de minste zon de oogst kan doen mislukken.
Hoera! Voor de volgende dagen staan er enkel nog regenbuien op onze weerkaarten getekend en dat mag nog lang zo blijven. Door de droogte is er momenteel op elke vierkante meter Vlaamse grond 150 liter water te weinig gevallen. “Laat het nu alstublieft twee maanden aan een stuk regenen of we komen deze zomer écht in de problemen”, zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven).

Smeltende paaseieren, overvolle terrassen en zere polsen bij ijsventers. Hoeveel deugd zo’n lentezonnetje ook doet: het zou niet mogen zijn. Onze bodem kampt nog met de naweeën van de hete zomer en droge herfst van vorig jaar en elke druppel water is welkom. “Het is een normale en dus geen al te natte winter geweest en daarom kampen we met een achterstand. In heel Vlaanderen staat het grondwater laag, maar in één derde – vooral in Vlaams-Brabant en Limburg – zit het zéér laag”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. 

Je hebt 16% van dit artikel gelezen
74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yves Steenssens

  We verspillen dagelijks 20 miljoen liter aan opgewarmd water naar de riool via onze overdrukventielen van boilers .Als ze dan nog verkalkt zijn zelfs 1 l op 8 minuten en alleen op de waterdruk 4kg.- loost normaal alleen op 7.3 kg(defect keukenboilertje 65.700 l naar riool jaarlijks) .Nog steeds commercieel gerelateerd en goed voor beide bedrijven -niet bij dit mannetje daar gaat geen liter verloren-simpele uitvinding en geen expansievat .

 • Filip Desmedt

  Wedden dat er volgende maand weer overstromingen gaan zijn ....

 • willy goelen

  Als de boeren de grachten niet toe ploegden om 50 M2 grond meer te hebben en niet overal in het geniep putten geboord hebben die het grondwater met honderden m3 meters water per dag verminderen dan zou er minder problemen zijn , maar er is voor die heren geen controle , zij mogen alles , maar de burger met zijn huishoudelijk verbruik van 60 m3 per jaar , die is de dader . Niet de industrie of de boer .

 • jayse abdul

  Patrick Vandeputte Dus volgens uw logica heeft de overheid een complot bedacht om de mensen te doen geloven dat er zich een probleem vormt met de watervoorraad. En vervolgens hebben "ze" een professor waterbouwkunde omgekocht met belastinggeld om de resultaten van het onderzoek zo te manipuleren dat iedereen gelooft dat er een probleem is met de watervoorraad, terwijl er in werkelijkheid geen probleem is. Begrepen makker, bedankt voor mij persoonlijk op de hoogte te houden!

 • Peter Janssens

  Dat ziet er mij inderdaad een droge uit.