Ga naar de mobiele website
^ Top

Proefbuisveulen geboren uit onrijpe ingevroren eicel

UGent
Op 12 mei is een veulen geboren uit een onrijpe ingevroren eicel die in het labo ontdooid, gerijpt, bevrucht en gekweekt werd tot een embryo dat bij een draagmerrie werd ingeplant. Nooit eerder zijn al deze stappen samen succesvol toegepast bij een paard, meldt de Universiteit Gent

Het hengstje Vicsi is genoemd naar de twee belangrijkste technieken die toegepast werden: vitrificatie en ICSI. "Vitrificatie is een invriesmethode waarbij de eicellen zeer snel worden ingevroren zodat er een glasachtige structuur gevormd wordt in plaats van ijskristallen die de eicel zouden kunnen beschadigen", verduidelijken dierenarts Katrien Smits en professor Ann Van Soom (UGent). "Bij ICSI of intracytoplasmatische sperma-injectie wordt onder de microscoop met een zeer fijne glazen naald een spermacel in een eicel gespoten."

Omdat eicellen veel gevoeliger zijn voor lage temperaturen dan embryo's, is vitrificatie van onrijpe eicellen een belangrijke stap voorwaarts voor geassisteerde voortplanting bij paarden, zeggen de onderzoekers. De eicellen die gebruikt werden voor het proefbuisveulen, werden uit de eierstokken van geslachte merries verzameld. "Deze onrijpe eicellen werden gevitrificeerd en een week bewaard in vloeibare stikstof. Daarna werden ze zeer snel weer opgewarmd, waarna ze in de broedstoof gerijpt werden. De rijpe eicellen werden bevrucht met ICSI en nog 9 dagen in de broedstoof gekweekt. Het embryo dat hieruit resulteerde, werd op 20 juni 2016 overgeplant in de baarmoeder van een draagmerrie."

Het invriezen van eicellen is interessant voor het behoud van genetisch materiaal van zeldzame of bedreigde paardenrassen of paardachtigen, zeggen de onderzoekers, al moet de techniek nog efficiënter om in de praktijk toe te passen. Met de techniek kunnen ook eicellen bevrucht worden met sperma van beperkte kwaliteit of beschikbaarheid.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug