Poolreiziger Alain Hubert mag niet meer naar poolbasis Prinses Elisabeth

BELGA
De rechtbank van eerste aanleg heeft poolreiziger Alain Hubert en zijn International Polar Foundation (IPF) verbod opgelegd om naar de Poolbasis Prinses Elisabeth op Antarctica te gaan. Hij mag evenmin de werking van het poolstation hinderen, ook niet door gebruik te maken van het SES ASTRA systeem waarmee het station op afstand kan worden beheerd. Dat zegt het kabinet van staatssecretaris Elke Sleurs. IPF gaat in beroep.

IPF trok naar de rechter in kortgeding om het KB van 10 augustus 2015 dat de structuur van het Poolstation wijzigde en de rol van de IPF herzag, buiten werking te stellen. Staatssecretaris Sleurs, die de hervorming uitwerkte om de werking van de Poolbasis te garanderen, zegt nu dat ze van de rechter "over de hele lijn" gelijk kreeg.

"Deze uitspraak bevestigt dat onze hervorming van de poolbasis een rechtmatige beslissing is", zegt Sleurs. "De rechtbank erkent dat er twee parallelle expedities worden voorbereid en dat dit aanleiding kan geven tot moeilijkheden. Daarom verbiedt de rechter om naar de basis te trekken. De voorbereiding van onze expeditie is zo goed als rond. AntarctiQ werd aangeduid als technische operator. Zij verzorgen samen met Defensie de logistiek van de poolexpeditie 2015 - 2016. Met de federale regering hebben we onze verantwoordelijkheid genomen en we zullen dit ook blijven doen in de toekomst."

PHOTO_NEWS