Pollenseizoen is officieel begonnen: els en hazelaar veroorzaken eerste piek

Getty Images
Het pollenseizoen is van start gegaan. Het federale onderzoekcentrum Sciensano heeft zaterdag een eerste piek in de concentratie van stuifmeel van de els en de hazelaar vastgesteld en daarmee begint de jaarlijkse beproeving van mensen met een pollenallergie.

Door de lage temperaturen en de neerslag in januari duurde het tot zaterdag eer dat de eerste bomen stuifmeel konden verspreiden. “De katjes van deze bomen - die de pollen produceren - waren eind december wel al zichtbaar", aldus de federale wetenschappelijke instelling. Over het algemeen is de timing van het nieuwe pollenseizoen wel vergelijkbaar met vorige jaren.

Pieken

Het zijn de els en de hazelaar die zoals gewoonlijk het begin van het pollenseizoen inzetten. "De komende weken kunnen nog meerdere pieken verwacht worden, aangezien deze twee boomsoorten hun bloeiperiode nog verderzetten tot ongeveer midden maart”, klinkt het nog.

De meest allergieverwekkende boomsoort - de berk - zal pas tussen maart en april zijn stuifmeelkorrels beginnen te verspreiden. Toch kan het zijn dat mensen met een berkenpollenallergie nu al symptomen ervaren. Dat komt doordat de els, de hazelaar en de berk tot dezelfde familie behoren, waardoor er gelijkenissen zijn tussen de pollentypes, verklaart Sciensano nog. Het stuifmeelseizoen van de grassen, oftewel het 'hooikoortsseizoen', begint pas in mei. 

Wat er tegen hooikoorts te beginnen is?  Er is heel wat medicatie die de symptomen tegengaat. Ook immunotherapie - efficiënt maar duur - behoort tot de mogelijkheden. Daarbij krijgen patiënt drie tot vijf jaar lang elke maand een vaccinatie. 

Experts

Daarnaast is er niet veel dat je zelf kan doen. Er zijn heel wat goedbedoelde tips en tricks - zoals een zonnebril dragen, de ramen van je woning dichthouden en zo veel mogelijk poetsen - maar volgens experts is de doeltreffendheid daarvan niet bewezen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.