Pluto heeft 'drijvende heuvels'

NASA
Ruimtevaartorganisatie heeft donderdag een foto gepubliceerd van wat volgens hen de "drijvende heuvels" van Pluto zijn. De foto werden genomen door het New Horizons ruimtetuig tijdens zijn vlucht in 2015.

De heuvels liggen in een omvangrijke ijsvlakte. NASA gaat ervan uit dat die ijsformaties kilometerslang zijn. De wetenschappers vermoeden dat de mysterieuze drijvende heuvels bestaan uit waterijs en vergelijkbaar zijn met reusachtige gletsjers.

Aangezien waterijs lichter is dan stikstofijs, drijven de heuvels boven een zee van stikstof. De beweging van de gigantische klompen waterijs is vergelijkbaar met ijsbergen die drijven in onze Arctische Oceaan. Mogelijk zijn de heuvels afgebroken van de ruige hooglanden en schuiven ze richting het Sputnik Planum.

Vorige maand maakte NASA al bekend dat de dwergplaneet bedekt is met meer water dan ijs dan het Amerikaanse ruimteagentschap aanvankelijk verwachtte.

Pluto heeft een bijzonder fascinerende geografie: de planeet herbergt niet alleen drijvende ijsheuvels, maar mogelijk ook ijsvulkanen.

NASA