Plan om contact met aliens te zoeken stuit op felle weerstand

De South Pole Telescope en de BICEP Telescope op het Amundsen-Scottstation op de Zuidpool, met de Melkweg op de achtergrond.
REUTERS De South Pole Telescope en de BICEP Telescope op het Amundsen-Scottstation op de Zuidpool, met de Melkweg op de achtergrond.
Het voorstel van enkele Amerikaanse wetenschappers om actief contact te zoeken met buitenaardse beschavingen valt niet in goede aarde. Critici waarschuwen voor de ondergang van onze planeet.

Enkele wetenschappers van het Amerikaanse instituut Search for Extra Terrestrial Intelligence (SETI) hebben voorgesteld om actief contact te proberen leggen met buitenaardse wezens. Ze deden dat tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Californië.

Wetenschappers van het SETI-programma 'luisteren' al sinds de jaren 60 naar het heelal in de hoop signalen van buitenaards leven op te vangen. Die passieve benadering bleef tot nog toe zonder resultaat. De onderzoekers vinden dat het intussen wel tijd is om een versnelling hoger te schakelen in de zoektocht naar buitenaards leven. Ze stellen daarom voor om actief boodschappen uit te sturen.

"Sommigen van ons in het instituut zijn geïnteresseerd in 'actief SETI', niet enkel luisteren maar iets uitzenden naar de nabijgelegen sterren omdat er misschien een kans is dat je op een ochtend wakker wordt en een antwoord krijgt", aldus de directeur van het SETI-instituut, dr. Seth Shostak, aan de BBC.

Shostak heeft ook al een idee van wat hij wil uitzenden. "Ik denk dat je veel informatie moet sturen. Ik stel voor dat we het volledige internet sturen, de servers van Google. Stuur het gewoon allemaal. Als ze dan cricket opzoeken, zien ze beschrijvingen, foto's, diagrammen... Ze zullen dat alles met elkaar verbinden en als ze echt intelligent zijn zullen ze zo cricket leren kennen", aldus Shostak. Volgens hem moeten we de nieuwsgierigheid prikkelen met interessante weetjes. "Eerlijk, wat zouden ze van ons willen weten? Willen er horen over de structuur van een waterstofatoom? Nee, dat kennen ze al. Ze willen iets te weten komen over onze rock-'n-roll."

De ontdekking van Amerika

Critici vinden het voorstel van dr. Shostak en zijn team levensgevaarlijk. Zij waarschuwen dat onze signalen de aandacht kunnen trekken van kwaadwillende buitenaardse wezens, met de ondergang van de planeet tot gevolg. Enkele jaren geleden waarschuwde de Britse astronoom Stephen Hawking al voor de gevaren van een mogelijke buitenaardse invasie. "Het resultaat zou vergelijkbaar zijn met wat er gebeurde toen Colombus Amerika ontdekte. Dat draaide niet goed uit voor de Native Americans."

Ook wetenschapper en sciencefictionschrijver David Brin verweest op de AAAS-meeting naar de geschiedenisboeken. "Historici kunnen je vertellen dat het eerste contact tussen industriële beschavingen en lokale inboorlingen doorgaans niet goed verloopt." Hij vindt het bovendien onverantwoord om zo'n belangrijke beslissing te nemen zonder eerst gedetailleerd te bekijken wat de impact van het plan zou zijn. "De arrogantie van wat te roepen in de kosmos zonder enige risicoanalyse is te gek voor woorden. Dit voorstel brengt onze kleinkinderen in gevaar." Zelfs het kleinste risico is nog te groot, aldus Brin.

Volgens Shostak is er echter geen reden om te vrezen voor de voorspelde "vernietiging" van de planeet. "Ik zie niet in waarom aliens zoiets in de zin zouden hebben", zo counterde hij aan de BBC de kritiek. "Elke beschaving die naar hier zou kunnen komen en onze dag wil verpesten door de planeet in brand te steken, weet al dat we hier zijn."

De Britse astrofysicus Stephen Hawking.
PHOTO_NEWS De Britse astrofysicus Stephen Hawking.