Pijn blokkeren verlengt de levensduur van muizen

Pijnreceptoren blokkeren bij muizen verlengt hun levensduur en geeft hen een jeugdiger metabolisme.
THINKSTOCK Pijnreceptoren blokkeren bij muizen verlengt hun levensduur en geeft hen een jeugdiger metabolisme.
Verkort de levensduur als je vaak pijn hebt? Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat muizen zonder pijnreceptoren ongeveer veertien procent langer leven dan hun soortgenoten die wel pijn ervaren. Bovendien hebben ze een betere stofwisseling. Receptorblokkers zouden dus niet enkel de pijn kunnen verminderen en de levensduur verlengen, maar ook diabetes en obesitas behandelen.

"Als mensen ouder worden, neemt pijn vaak toe", zegt Andrew Dillin, bioloog aan de universiteit van Berkeley in Californië, aan Science Daily. "We denken dat het heel nuttig kan zijn de pijnreceptoren te blokkeren. Niet alleen om de pijn te verminderen, maar ook om de levensduur te verlengen en vooral om diabetes en obesitas te behandelen."

Het gaat meer bepaald om de pijnreceptor TRPV1, die zich in de huid, zenuwen en gewrichten bevindt en reageert op extreem hoge temperaturen en andere pijnlijke stimuli. De receptor wordt onder andere geactiveerd door capsaïcine, een stof die in chilipepers zit; daarom wordt hij vaak de capsaïcinereceptor genoemd.

Wanneer de capsaïcinereceptor frequent geactiveerd wordt, wordt hij zwakker. Dat zou kunnen verklaren waarom diëten rijk aan capsaïcine gelinkt worden aan een kleinere kans op diabetes en stofwisselingsproblemen bij mensen.

Calorieën verbranden
Het onderzoek werd gisteren gepubliceerd in het vakblad Cell. Dillin en zijn team ontdekten dat genetisch gemanipuleerde muizen zonder de pijnreceptor gemiddeld vier maanden - of ongeveer veertien procent - langer leefden dan gewone muizen. Ze waren ook beter bestand tegen een calorierijk dieet, wat wijst op een betere stofwisseling. Bovendien vertoonden ze lagere CGRP-waarden, een proteïne die de aanmaak van insuline remt met hoge bloedsuikerwaarden tot gevolg.

Het team diende oudere muizen ook een medicijn toe dat op de markt is tegen migraine. Het remt de proteïne CGRP en heeft dus een gelijkaardig effect als het blokkeren van de pijnreceptor. Deze muizen vertoonden een stofwisseling die vergelijkbaar was met die van jongere muizen.