Philae telefoneert voorlopig niet meer vanop zijn komeet

AP
De Europese robot Philae, de eerste ooit om op een komeet te landen, zal zich de volgende dagen niet meer laten horen na op 13 juni te zijn ontwaakt. Dat neemt echter niet weg dat er opnieuw contact zal zijn. "Wanneer dat zal zijn, kunnen we niet voorspellen", zegt een woordvoerster van het Duitse ruimtevaartbureau DLR in Keulen.

Het contact met komeetlander Philae is alweer verbroken. Gisteren werd er voor het eerst weer informatie ontvangen, sinds Philae op 15 november aan een gedwongen winterslaap begon wegens een lege accu. Het laatste contact was echter instabiel. De DLR en het Europese Ruimtevaartbureau ESA steken de koppen nu bij elkaar om het vluchtplan van de moedersonde Rosetto zo te wijzigen, dat een betere verbinding met Philae mogelijk wordt.

Voor de nakende experimenten zijn stabielere en langere verbindingen met de lander op de komeet 67P nodig. Volgens DLR is wel duidelijk dat alle subsystemen van de lander ondanks zijn lange afwezigheid nog normaal werken. Een nieuw contact is dus mogelijk, maar wanneer het zover zal zijn, is nog onduidelijk.

Sinds zijn aankomst op de komeet stuurde Philae al 30 'pakketten' naar de Rosetta. Daarna stuurde de Rosetta die data naar het vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt. Van wanneer die gegevens dateren, dient nog te worden uitgemaakt, zegt ESA.