Pak maakt van gewone mensen superhelden

UNKNOWN

Vindingrijke Japanse ingenieurs ontwierpen een pak dat elke drager ervan supersterk maakt, meldt the Sunday Telegraph.

Armen en benen
Het gaat om een kostuum dat bestaat uit metaal en plastic en is uitgerust met een achttal elektrische motoren, die de kracht van armen en benen opvoert, en met sensoren die bewegingen registreren en dankzij stemherkenning reageren op bevelen van de drager. Die kan zijn natuurlijke kracht met liefst 62 procent opdrijven.

Minder pijn
Hoewel industriële robots in Japan al lang bestaan, kan het pak een nieuwe doorbraak vormen omdat arbeiders die het dragen veel minder vermoeidheid en fysieke pijn zullen voelen. Wanneer je in zo'n pak je knieën buigt bijvoorbeeld, wordt de vereiste spierkracht gehalveerd en ook het hurken wordt een fluitje van een cent.

10.000 euro
Deze 'sterkmaker' is een geesteskind van professor Shigeki Toyama en zijn medewerkers aan de Universiteit voor Landbouw en Technologie in Tokio. Het gaat hier niet om een utopisch uitvinding, want de professor denkt zijn "superpak" nog voor het einde van het jaar op de markt te brengen. In eerste instantie weliswaar met een respectabel prijskaartje, namelijk ongeveer 10.000 euro. Toyama hoopt dat massaproductie zal leiden tot een halvering van die prijs. (belga/ep)

UNKNOWN