Ozondrempel overschreden, vandaag grote piek

De informatiedrempel voor ozonconcentratie is om 20 uur net overschreden in Schoten. Daar werd 181 microgram/m³ gemeten, terwijl de drempel op 180 microgram ligt. In de rest van het land bleven de metingen onder die grens. Daarmee is de informatiedrempel eerder dan verwacht overschreden.

Gisterochtend had de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) gemeld dat ze voor vandaag concentraties tussen 120 en 150 microgram verwachtte. "De concentraties die we nu zien, liggen dus iets hoger dan verwacht", zegt Frans Fierens van Ircel.
    
Vandaag wordt het nog warmer met temperaturen tot 33 graden in het centrum van het land. Door de opstapeling van de luchtvervuiling de afgelopen dagen, zullen de ozonconcentraties "gevoelig oplopen". Er worden ozonconcentraties verwacht tussen 160 en 200 microgram en de kans op overschrijding van de Europese informatiedrempel is groot, vooral in het noorden van het land, aldus Ircel. Er wordt geen overschrijding van de Europese alarmdrempel (meer dan 240 microgram) verwacht.
    
Morgen blijven de ozonconcentraties hoog, maar het is nog onduidelijk in welke mate de bewolking en het mogelijke onweer de vorming van ozon in de lucht zullen afremmen. Bij een overschrijding van de informatiedrempel moet de bevolking geïnformeerd worden over de hoge ozonconcentratie. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker voor wie te zware inspanningen levert.