Overgevoelig of empathisch? Het zit mogelijk in uw genen

Kan u geen film bekijken zonder te snotteren? Dan bent u mogelijk hoogsensitief.
THINKSTOCK Kan u geen film bekijken zonder te snotteren? Dan bent u mogelijk hoogsensitief.
Springt u steeds in de bres voor minderbedeelden of kan u geen film bekijken zonder zakdoek in de aanslag? Dan behoort u mogelijk tot de twintig procent die genetisch geprogrammeerd is voor empathie. Volgens Amerikaanse onderzoekers bieden hersenscans fysiek bewijs dat hoogsensitieve personen veel sterker reageren op emotionele prikkels dan anderen.

De studie van Stony Brook University in New York, de universiteit van Californië, het Albert Einstein College of Medicine en Monmouth University werd gepubliceerd in het vakblad Brain and Behavior. Eerder onderzoek wees al uit dat hoogsensitieve personen sterker reageerden op omgevings- en sociale stimuli. Maar nu is er voor het eerst fysiek bewijs voorhanden.

Volgens dr. Arthur Aron van Stony Brook University wordt de eigenschap steeds meer in verband gebracht met genetische aanleg en patronen van hersenactiviteit. Bij deze studie werden voor het eerst MRI-scans gemaakt om de hersenactiviteit bij hoogsensitieve personen te vergelijken met die van anderen. Tijdens het maken van de scans bekeken de proefpersonen foto's van lachende en droevige mensen; een eerste reeks bevatte foto's van vreemden, een tweede foto's van hun man of vrouw.

Grotere bloedtoevoer
De onderzoekers stelden bij de hoogsensitieve proefpersonen een veel grotere bloedtoevoer vast in de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor emoties - vooral de delen die gelinkt worden aan empathische gevoelens. De hersenactiviteit was het grootst wanneer ze foto's van hun lachende echtgeno(o)t(e) bekeken.

Voor het eerst is er fysiek bewijs dat aantoont dat hoogsensitieve personen sterker reageren op omgevings- en sociale stimuli