Oudste neef van Tyrannosaurus rex ontdekt

Een Duits-Brits wetenschappelijk team heeft de oudste verwante van de Tyrannosaurus rex ontdekt. De oerdino was slechts rond de drie meter lang en dus kleiner dan de T-Rex, maar beschikte ook over zeer scherpe tanden. Dat berichtte het Natural History Museum vandaag in Londen.
 
Het dier met de naam Proceratosaurus leefde zowat 100 miljoen jaar voor zijn bekende neef. Het fossiel is 165 miljoen jaar oud. De nu herontdekte schedel van het dier werd reeds 100 jaar geleden uitgegraven, maar kon toen niet zo exact geanalyseerd worden en lag lange tijd op een verkeerde plaats in het museumarchief.
 
Verrassing
"We hebben hier negen miljoen fossielen onder onze hoede", zei de dinosauriërs-experte van het museum, Angela Miller. "Het was een geweldige verrassing toen onze analyse aantoonde dat we de oudste verwante van de T-Rex hadden gevonden".
 
Ze had samen met Oliver Rauhut van de Beierse staatsverzameling voor paleonthologie in München en andere collega's de schedel onder andere met computertomografie onderzocht. (dpa/ka)