Oudste kind is slimmer dan jongere broer of zus

Pinterest
Een nieuwe studie heeft aangetoond dat de eerstgeboren zoon of dochter vaak een hoger IQ heeft dan de kinderen die na hem of haar komen. Dat zou komen omdat de oudsten hun jongere broers of zussen dingen aanleren. Aan alle jongere broers of zussen: geen paniek, de oudste is niet noodzakelijk slimmer dan jou en het gaat om een heel klein IQ-verschil.

Wetenschappers van de universiteit van Leipzig schatten dat het IQ met elk nieuw kind daalt met gemiddeld 1,5 punt, geen spectaculair verschil dus. Bovendien zou die regel niet gelden voor gezinnen met twee kinderen. De oudste in een gezin met twee kinderen zou 60 procent kans hebben op een hoger IQ dan de jongste. De jongste maakt dus nog aardig wat kans om slimmer te zijn dan de oudste.

Volgens de onderzoekers zouden de oudsten zich ook beter intellectueel kunnen ontwikkelen, omdat ze de onverdeelde aandacht van de ouders krijgen in de eerste cruciale jaren.

Zelfvertrouwen

Doordat de oudste kinderen hun jongere broers of zussen dingen moeten aanleren, zou hun zelfvertrouwen ook een boost krijgen. Hierdoor achten de oudsten zich sneller slim dan de jongsten, die zichzelf sneller als 'minder slim' beschouwen.

Eerder ontdekten Engelse onderzoekers al dat wie eerst geboren wordt, meer kans heeft om later uit te blinken in zijn of haar carrière. Eerstgeboren kinderen blijken meer ambitieus en gekwalificeerd te zijn dan hun jongere broers en zussen. Heel wat sterren en bekende personen bevestigen deze theorie: zo zijn politici Angela Merkel en Hillary Clinton eerstgeboren kinderen, maar ook presentatrice Oprah Winfrey, auteur van de Harry Potter-boeken J. K. Rowling en zangeres Beyoncé.

De studie ontdekte ook dat ouders meer kans hebben op goed presterende kinderen wanneer ze er een gat van vier jaar tussen laten.

Hillary Clinton en Angela Merkel zijn allebei oudste kind.
AP Hillary Clinton en Angela Merkel zijn allebei oudste kind.