Oscar Holderer, de laatste overlevende nazigeleerde die meehielp de eerste man op de maan te zetten

Oscar Holderer met enkele technische tekeningen.
AP Oscar Holderer met enkele technische tekeningen.
Oscar Holderer, het laatste bekende lid van het team van raketdeskundigen uit nazi-Duitsland die het Amerikaanse ruimtevaartprogramma mee op poten hebben gezet, is overleden. Hij werd 95.

Holderer, die werd geboren in 1919 in het Duitse Prüm, was een van de zowat 120 Duitse raketingenieurs die na het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Verenigde Staten werden gerekruteerd voor het 'Operatie Paperclip'-programma. Onder dat programma werden honderden ingenieurs, technici en wetenschappers vanuit Duitsland naar de Verenigde Staten gebracht om er hun kennis te delen.

Hij arriveerde in 1945 in de Verenigde Staten. Daar maakte hij deel uit van het team van Wernher von Braun, de topingenieur van de nazi's en het brein achter de oorlogsraket V-2. Ook Holderer werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog mee aan de ontwikkeling van de V-2.

Het team van Von Braun ontwierp met behulp van primitieve computers en rekenlinialen de enorme Saturnus-V draagraket die in 1969 de eerste mens op de maan zette. Holderer was verantwoordelijk voor het ontwerp van de windtunnel die nodig was voor de ontwikkeling van de Saturnus-V en zag persoonlijk toe op de bouw ervan in het Marshall Space Flight Center van de Amerikaanse luchtvaartorganisatie NASA.

Holderer werd in 1955 Amerikaans staatsburger, iets waar hij volgens zijn overlijdensbericht erg "trots" op was. Hij was naar verluidt ook een van de weinigen uit het team van Von Braun die zelf graag de handen uit de mouwen stak. "Hij was altijd een van de meer hands-on leden van het team", aldus zijn zoon Michael. "Hij had bij wijze van hobby ook zijn eigen machinewinkel in het dorp." Holderer bouwde onder meer ook zijn eigen huis in Huntsville, Alabama.

Holderer ging in 1974 met pensioen, maar bouwde nadien nog tal van trainingstoestellen voor de NASA, die nog steeds in gebruik zijn. Op het moment van zijn dood had hij 19 patenten op zijn naam staan.

De ingenieur kreeg vorige week een beroerte. Hij overleed dinsdag. Holderer heeft volgens ruimtevaarthistoricus Ed Buckbee nooit vragen moeten beantwoorden over zijn oorlogsverleden en eventuele banden met de nazi's, terwijl dat wel het geval was voor Von Braun en andere hooggeplaatste leden binnen het team.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels