Opnieuw is een Amerikaanse weersatelliet uiteengevallen

Lockheed
Er is weerom een Amerikaanse weersatelliet uiteengevallen, zo heeft de gezaghebbende site space.com vandaag op het gezag van het Space Command van de Amerikaanse luchtmacht gemeld.

Dit 'Space Command' houdt alle objecten vanaf een zekere omvang in de ruimte in de gaten en heeft vastgesteld dat een tweede object de baan van de 22 jaar oude militaire weersatelliet DMSP F-12 volgt. Het tuig is in 2008 in dienst genomen.

In februari 2015 begaf de DMSP F-13 het, maar die was toen wel nog in dienst, aldus space.com. Er ontstonden toen bijna 150 brokstukken (die een potentieel gevaar voor andere ruimtetuigen vormen).

Het uit dienst nemen van een DMSP aan het einde van zijn levensduur brengt een aantal werkzaamheden mee zoals het opbranden van de resterende brandstof en het ontladen van de batterijen. Maar dat neemt volgens space.com niet weg dat een catastrofaal uiteenvallen niet onmogelijk is.

Waarom de F-12 in stukken is geraakt, zal moeilijk te achterhalen zijn, want er is immers geen telemetrie meer voorhanden.

Beide satellieten zijn door Lockheed Martin gebouwd.