Opgepast! Zonnebril volstaat niet voor staren naar nakende eclips

PHOTO_NEWS
Op vrijdag 20 maart maken wij een gedeeltelijke zonsverduistering mee. Gezien de eclips tijdens de schooluren plaatsvindt, is dit een prima kans voor de scholen om hierrond te werken en om wetenschap dichter bij jongeren te brengen. Maar het is niet zonder gevaren: een gewone zonnebril volstaat niét. Wie veilig wil staren, schaft zich best een eclipsbrilletje aan.

Sinds de eclips van 1999, die in het zuiden van het land totaal was, hebben wij niet meer een zonsverduistering van dit kaliber meegemaakt en het wordt wachten tot 2065 eer er weer zo'n spektakel te zien zal zijn. De show begint om 09.28 uur, om om 10.35 uur een ook voelbare bedekking van zowat tachtig procent van de zon te bereiken, en om 11.46 uur te eindigen.

Wie de hele eclips wil zien, moet cruisen in een gebied op de Atlantische Oceaan, of naar plaatsen als de Faeröereilanden of Spitsbergen trekken.

Gezien de eclips in België voor de eerste keer in tien jaar tijd binnen de schooluren valt, is het een uitgelezen gelegenheid om niet alleen op het fenomeen zelf in te spelen maar ook om wetenschap - en bij uitbreiding techniek - dichter bij de schoolgaande jeugd te brengen, zeiden Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters en Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits.

Muyters, ook bevoegd voor Werk en Economie, herinnerde daarbij ook aan de steeds terugkerende klacht uit industriële en wetenschappelijke middens dat er te weinig doorstroming is van jongeren naar technische en wetenschappelijke beroepen.

De Volkssterrenwachten en de Vlaamse overheid spelen nu reeds in op de nakende eclips, met onder andere posters, een informatiebrochure en de website www.eclips2015.be. Ook zullen alle scholen nog een e-mail krijgen en zal informatie te downloaden zijn via KlasCement.be. Het is immers ook van belang de leerkrachten goed te motiveren, zei Crevits.

Belangrijk in de informatie is het aspect veilig kijken naar de eclips, en om niet door onveilig turen "het zicht van een mol" te krijgen. Zelfs een schrikbarend percentage leerkrachten denkt dat een zonnebril volstaat om veilig te gapen naar een zonsverduistering, zei VRT-weerman Frank Deboosere. Ook voor het veilig gebruik van het ideale waarnemingsmiddel, het bij de "betere" opticiens en Vlaams Volkssterrenwachten aan te kopen eclipsbrilletje, gelden er enkele regels.