Op kerstavond vliegt asteroïde langs aarde. Zal die aardbevingen en vulkaanuitbarstingen uitlokken?

Volgens wetenschappers is er geen reden tot paniek. De asteroïde heeft een diameter van 0,7 kilometer en raast langs de aarde op een afstand die 28 keer groter is dan die tot de maan.
Kos Volgens wetenschappers is er geen reden tot paniek. De asteroïde heeft een diameter van 0,7 kilometer en raast langs de aarde op een afstand die 28 keer groter is dan die tot de maan.
Heel wat mensen zijn ervan overtuigd dat de asteroïde die op kerstavond langs onze planeet zal vliegen, slapende vulkanen zal wekken en aardbevingen zal veroorzaken. Wetenschappers stellen echter gerust.

De vrees bestaat dat de asteroïde kan leiden tot een enorme gravitationele trekkracht op de aarde.

Maar volgens wetenschappers is er geen reden tot paniek. Zelfs mocht de passage van een asteroïde voor problemen kunnen zorgen, de omvang van deze ruimterots en de afstand tot de aarde zijn niet uitzonderlijk. Bovendien zijn er geen bewijzen dat het langsrazen van een asteroïde voor seismische problemen kan zorgen.

Gewijde geschiedenis
Toch zorgt zo'n asteroïde voor een extra kerst-dimensie. Herinner u uit de gewijde geschiedenis hoe een heldere 'ster', vermoedelijk een asteroïde, de drie wijzen de weg naar de pasgeboren Christus wees.

Landen op asteroïde
NASA hoopt dat het kan leren uit de asteroïde en wil er ook mensen heen sturen om dat ding te exploreren. Maar heel wat meldingen stellen dat NASA de omvang van deze asteroïde heeft onderschat.

Het ruimteagentschap verlaagde onlangs nog de schatting van de omvang, maar geeft toe dat er niets over bekend is, behalve de absolute grootte. Aanvankelijk schatte NASA dat de asteroïde een diameter heeft van 1,3 kilometer, maar verder onderzoek deed hen dat bijstellen tot 0,7 kilometer. NASA berekende voorts dat de asteroïde ons op een veilige afstand zal passeren, zowat 28 keer de afstand van de aarde tot de maan.

"We mogen allemaal rustig blijven en van Kerstmis genieten", zo stelt Maria Antonietta Barucci van de Parijse sterrenwacht tegenover AFP.

Alle bekende zogenaamd 'potentieel schadelijke asteroïden' samen leveren een kans van 0,01 % om de aarde te raken in de komende 100 jaar, zo stelt NASA.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels