Op drift geraakte ruimtecargo brandt op in atmosfeer

(Illustratiefoto)
Medialaan (Illustratiefoto)
De stuurloos geraakte ruimtecargo Progress M-27M is vanochtend rond 04.04 uur Belgische tijd in de atmosfeer rond de Aarde terechtgekomen en opgebrand. Dat gebeurde boven de Stille Oceaan, ongeveer 900 km ten westen van de Markiezenarchipel, zo heeft een bron uit de Russische ruimevaartindustrie bekend.

Vooraf meldde het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos dat de onbemande cargo tijdens zijn 160ste omloop de dichte lagen van de atmosfeer was ingedoken en daar was opgebrand.

Volgens het Amerikaanse NORAD, dat de baan van ruimtetuigen in de gaten houdt, hield de Progress om 04.20 uur Belgische tijd, met een marge van een minuut, op te bestaan.

Onderzoekers gingen ervan uit dat het zeven ton wegende ruimtetuig volledig zou opbranden. Maar de onderdelen in titanium en staal smelten niet. Het is niet bekend of er schroot op Aarde is terechtgekomen.

De ruimtecargo werd vorige week dinsdag gelanceerd ter bevoorrading van het Internationaal Ruimtestation ISS, maar hij raakte in een te hoge baan, bleek ook stuurloos te zijn en daalde ongecontroleerd weer af.

Een onderzoek van de regering legde de oorzaak van het incident, waarbij 458 miljoen euro is verloren gegaan (maar waar de verzekering zal bijspringen) voorlopig bij de draagraket Sojoez-2.1a. Het is nu wachten op een onderzoek van een staatscommissie waarvan de uitkomst niet later dan 13 mei bekend zal zijn.

Volgens berichten in de Russiche pers is de voor 26 mei voorziene lancering van een bemande Sojoez-capsule naar het ISS met een (weliswaar ander type van Sojoez) naar de eerste tien dagen van juli of midden die maand uitgesteld. In ieder geval is een voor vandaag/vrijdag voorziene persconferentie van de drie bemanningsleden geannuleerd.

Ondanks het falen van de Progress zijn er nog voldoende voorraden in de spacemeccano.

Volgens vicevoorzitter Aleksandr Ivanov van Roscosmos bedraagt het slaagpercentage van de 1.800 keer gelanceerde Sojoez-raket 97,3 procent.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels