Oostenrijkse gletsjers krimpen 22 meter in een jaar

Weisssee Ferner
UNKNOWN Weisssee Ferner

De gletsjers van de Oostenrijkse Alpen zijn in een jaar tijd 22 meter gekrompen, de grootste achteruitgang van de gletsjers in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit een rapport van de Oostenrijkse Alpenclub OeAV.

Hittegolf
In de periode 2006-2007 is het ijs op alle gletsjers in Oostenrijk gesmolten, met een gemiddelde van 22,2 meter. Uit onderzoek blijkt dat hogere temperaturen dan normaal de oorzaak zijn. In de periode 2002-2003 was er gemiddeld nog een sterkere achteruitgang van de gletsjers. Die bedroeg toen gemiddeld 22,9 meter. Toen ging Europa gebukt onder een zware hittegolf.

Weisssee Ferner
Afgelopen jaar smolt het meeste ijs op de gletjser Weisssee Ferner, in het zuidwesten van het Oostenrijk. Op twee zuidelijkere gletsjers smolt respectievelijk 87 en 84 meter van het ijs. Uit onderzoek blijkt dat in het oosten van het land de gletsjers minder snel dan het nationale gemiddelde smolten.

De Oostenrijkse Alpenclub bestudeert de gletsjers in het land al 115 jaar. In 2006-2007 bracht de organisatie 93 gletsjers in kaart. (belga/bf)