Ontroerend: Holocaust-overlever ontmoet Amerikaan die hem bevrijdde

Joshua Kaufman en Daniel Gillespie
kos Joshua Kaufman en Daniel Gillespie
De 87-jarige Holocaust-overlever Joshua Kaufman heeft zijn bevrijder Daniel Gillespie (89) na 70 jaar voor het eerst terug gezien. Kaufman zat tijdens de Tweede Wereldoorlog vast in het concentratiekamp van Dachau, waar meer dan 20.000 mensen werden vermoord.

Kaufman waande zich bijna dood en voelde zich als een wandelend lijk op de dag dat Gillespie het concentratiekamp bevrijdde. Het weerzien van de Amerikaanse veteraan was een ontroerend moment voor Kaufman. Hij ging letterlijk op de knieën en kuste de voeten van Gillespie.

"Ik heb dit zeventig jaar lang willen doen. Ik ben uit de hel gekropen richting het licht. Daar ben ik voor altijd dankbaar voor. Ik hou van je", zegt Kaufman.

De ontmoeting tussen de twee werd geregeld door regisseur Emanuel Rotstein en wordt onderdeel van de nog te verschijnen documentaire Liberators of Dachau.

"Ik heb mijn hele leven aan hem te danken", zegt Kaufman. De 87-jarige man herinnert  zich de bevrijding van het kamp nog levendig. "Toen ik de witte vlag zag in de wachttoren wist ik dat mijn lijden voorbij was. Op het moment dat de Amerikanen de deur vernielden, ging mijn hart snel tekeer."

Ik ben uit de hel gekropen richting het licht

Joshua Kaufman
kos
kos