Ontplofte meteoriet boven Rusland was veel groter dan gedacht

Het rookspoor boven het Oeralgebied.
AP Het rookspoor boven het Oeralgebied.
De meteoriet die afgelopen vrijdag boven het Russische Oeralgebied ontplofte, lijkt veel groter en zwaarder te zijn geweest dan in eerste instantie werd gedacht. Dat meldt Nasa. De laatste keer dat een meteoriet van deze grootte op aarde eindigde, was meer dan honderd jaar geleden.

De meteoriet was een chrondiet, een soort meteoriet die voor 86 procent uit ijzer bestaat. Dat blijkt uit onderzoek van Russische wetenschappers. Nasa schatte eerst dat de ruimtesteen 15 meter groot was, maar nu is dat bijgesteld tot 17 meter. De geschatte massa is gestegen van 7.000 ton tot 10.000 ton.

"Een gebeurtenis van deze omvang komt gemiddeld eens in de 100 jaar voor", vertelt Paul Chodas van Nasa. "Met een vuurbal van deze grootte zou je verwachten dat een groot aantal meteorieten de oppervlakte raakt, en in dit geval gaat het om zeer grote meteorieten."

Nasa baseert zich op nieuwe metingen van infrageluid die wereldwijd werden verzameld op het moment dat de meteoriet de atmosfeer binnenkwam. Het duurde vervolgens 32,5 seconden totdat de meteoriet ontplofte boven het Oeralgebied. Tijdens die lange duik liet de meteoriet een lang rookspoor in de hemel achter.

Energie
Ook de hoeveelheid energie die op dat moment vrijkwam wordt nu groter geschat dan in eerste instantie. Vrijdag werd de ontploffing - twintig keer krachtiger dan die van de atoombom die op Hiroshima terechtkwam - nog op 30 kiloton geschat. Nasa zegt nu dat de meteoriet met een kracht van 500 kiloton TNT ontplofte.

Dit was de grootste meteoriet sinds 1908 die op aarde belandde. Toen stortte een meteoriet neer in Siberië, waardoor er een grote explosie ontstond. In een gebied van 2000 vierkante kilometer vielen bomen om. Het was de grootste inslag van een meteoroïde in de geschiedenis.

Schade
Door de schokgolf die na de ontploffing volgde, raakten ruim 1200 mensen gewond. De meeste slachtoffers werden getroffen door scherven. De ontploffing heeft voor bijna 25 miljoen euro aan schade aangericht. Vandaag lagen nog 19 slachtoffers in het ziekenhuis.

Afgelopen weekend onderzocht de Russische regering de wetenschappelijke mysteries rond de ontploffing. Duikers zochten in een meer in Tsjerbarkoel naar brokstukken van de meteoor. Die zouden daar zijn gevallen en een gat van zes meter doorsnee hebben geslagen in de dikke laag ijs.

Het grootste deel van de steen ligt vermoedelijk in het meer. Het overblijfsel zou een doorsnee van 50 tot 60 centimeter moeten hebben. Wetenschappers hebben voorgesteld de meteoriet te vernoemen naar de stad Tsjerbarkoel.    

Een teruggevonden deeltje van de meteoriet.
REUTERS Een teruggevonden deeltje van de meteoriet.