Ons lichaam reageert op fastfood zoals op een bacteriële infectie

Het menselijke lichaam reageert op deze hotdog, zoals op een bacteriële infectie.
AFP Het menselijke lichaam reageert op deze hotdog, zoals op een bacteriële infectie.
Wanneer we ongezonde voeding eten, maakt ons lichaam massaal immuuncellen aan, dezelfde reactie als op een bacteriële infectie. Wetenschappers concluderen daaruit dat een westers dieet, rijk aan vetten en suiker, uiteindelijk leidt tot een immuunsysteem dat agressiever reageert dan normaal.

Dat het eten van fastfood ongezond is, weten we al langer. Een nieuw onderzoek uit Bonn, toont dat nog maar eens aan. Een ongezond dieet, een westers dieet volgens de onderzoekers, zorgt er op termijn voor dat het menselijke immuunsysteem niet meer werkt naar behoren. Dat bericht het Nederlandse wetenschapsmagazine Scientias.

Voor een nieuw onderzoek plaatsen wetenschappers van de universiteit van Bonn muizen een maand lang op een westers dieet - veel suikers en vetten, weinig vezels. Daaruit bleek dat de muizen meteen een heftige ontstekingsreactie kregen over hun hele lichaam. Ze maakten een grote hoeveelheid immuuncellen aan, vergelijkbaar met de reactie op een bacteriële infectie, aldus de onderzoekers. Werden de muizen van hun slechte dieet gehaald, verdween de ontsteking meteen.

De immuuncellen die ons lichaam aanmaakt als reactie op fastfood, blijven lang in het lichaam aanwezig

Al blijven de effecten van zo'n slecht dieet lang nazinderen. De immuuncellen die ons lichaam aanmaakt, blijven blijkbaar lang in het lichaam aanwezig. Ons lichaam zou als het ware in een alarmfase blijven, klaar om te reageren op elke nieuwe prikkel. Dat leidt er uiteindelijk toe dat het immuunsysteem agressiever wordt en sterker reageert op kleine impulsen. Dat kan er volgens de onderzoekers leiden tot een snellere ontwikkeling van bijvoorbeeld vaatziekten.

De onderzoekers ijveren er dan ook voor om een gezonde voeding centraal te stellen in de opvoeding en opleiding van jonge kinderen. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Welk menu zouden de muizen gekregen hebben?

 • Marco Maerten

  Zelfs 1X in de week is al schadelijk op langere temijn,want meestal eet men buiten die dag ook niet veel gezond,al denkt men dat.

 • Muu Muufley

  Georges Vande Velde dat is een zeer oud argument dat telken opnieuw en opnieuw gemaakt wordt door mensen die niet beter weten zoals u. Telkens wordt er wel vergeten bij te zeggen dat de kosten voor ziektes en aandoeningen ten gevolge van deze gewoontes veel zwaarder doorwegen dan enige opbrengsten die deze gewoontes de staat opleveren. Besluit, u bent naiif en buigt de waaheid zodat deze aansluit op wat u zelf graag ziet.

 • piet devlieger

  Conclusie : als je griep of een erge verkoudheid hebt, eet dan zo snel en zoveel mogelijk fastfood. Je immuunsysteem zal veel agressiever reageren dan normaal en die ongemakken zullen veel sneller voorbij zijn. Effe naar de McDo dus.

 • Gino Denil

  Blijft vooral de vraag wat ziekmakend is in die fastfood. De chemische toevoegingen, artificiële smaakstoffen, suikers, palmvetten en transvetten...