Exclusief voor abonnees

Onderzoek: wereldwijd herstel van bossen zou genoeg zijn om opwarming van de aarde te keren

Het aangeplante Yellow Sea National Forest Park in Dongtai, China.
AFP Het aangeplante Yellow Sea National Forest Park in Dongtai, China.
Het wordt tijd om de hulp van bomen in te roepen. Herstel van de bossen op aarde is in theorie genoeg om de hoeveelheid broeikasgassen die de aarde opwarmen terug te brengen tot vooroorlogs niveau. En ruimte is er genoeg: op aarde staat een oppervlak groter dan China klaar om bossen te herbergen.

Tot die opmerkelijke conclusies komt een Zwitsers onderzoeksteam na analyse van tienduizenden satellietbeelden van het aardoppervlak. Op dit moment is er zo’n 5,5 miljard hectare bos op aarde, een gebied tweemaal zo groot als Europa. Maar daarnaast staat een slordige 1,7 tot 1,8 miljard hectare ‘leeg’: een gebied ruwweg ter grootte van de VS, dat niet in gebruik is voor landbouw of steden, waar nauwelijks menselijke activiteit is, en waar bossen prima zouden kunnen groeien.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen
61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Luc De Waen,NASA geeft recent aan dat de 'huidt° van de aarde verder blijft stijgen. Dat omschrijft de atmosfeer (dat deel waarin we leven). Uw metingen zijn gebaseerd op mogelijk gegevens van de stratosfeer..daarin leeft niets (boven 15km hoogte). De wereldwijde t° zit sinds 2017 boven 15°c. De kaap van 14°c werd genomen in '77.

 • Kurt Winkelmans

  Schoon groot stuk beukenbos in de buurt. Helaas er staat een geel bordje: te koop. Binnenkort alle bomen weg en in de plaats een gigantische energie neutrale stoefvilla. Binnen 20 jaar veel te groot. Onze achterkleinkinderen zullen ons "dankbaar "zijn vrees ik...

 • vega zosten

  Men kapt bossen vooral voor soya en palmolie. De vleesindustrie heeft heel veel diervoeding nodig. Vraag en aanbod.

 • Daniel Wouters

  Alleen een sterke daling van de wereldbevolking kan de aarde nog redden.

 • Michael Vranckx

  Natuurpunt is de grootste ontbosser van het land.Stop die hysterische mensen.