Onderzoek toont aan dat brein nog actief is nadat lichaam geen teken van leven meer vertoont

thinkstock
De dood is misschien beangstigend maar heeft vooralsnog niet alle mysteries prijsgegeven. Volgens wetenschappers maken mensen zelfs bewust mee dat ze dood zijn omdat hun brein actief blijft nadat hun lichaam geen teken van leven meer vertoont. Theoretisch kan dit betekenen dat iemand zelfs kan horen dat hij of zij door artsen wordt doodverklaard.

Het onderzoek dat het team van professor Sam Parnia van de Langone School of Medicine in New York heeft uitgevoerd is de meest uitgebreide in zijn soort. De wetenschappers onderzochten patiënten die een hartstilstand hadden gekregen. Technisch gezien waren ze dood voor de reanimatie hen weer tot leven wekte.

Sommige onderzochte patiënten verklaarden dat ze volledige gesprekken konden meevolgen en zagen wat er rond hen gebeurde, zelfs toen ze dood waren. Hun verklaringen werden nadien afgetoetst bij de artsen en het verplegend personeel dat op dat ogenblik met de patiënt in de weer was geweest.

thinkstock

De dood wordt gedefinieerd als het moment waarop het hart stopt met kloppen en de bloedtoevoer naar de hersenen komt stil te vallen. Eens dat is gebeurd, stopt het brein met functioneren. Maar ook reeds eerdere bevindingen suggereren dat er een vleug energie vrijkomt in de hersenen wanneer iemand sterft.

"Wij proberen exact te begrijpen wat mensen doormaken op het moment dat ze overlijden", zei professor Parnia. "We beseffen immers dat dit de universele ervaring zal weerspiegelen die wel allemaal zullen hebben als we sterven."
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Romain Laermans

  Is er leven na de dood? Misschien wel, misschien niet, maar facturen zijn er sowieso.

 • Frederick Vande Putte

  Wendy vm, dus omdat je opleiding begrafenisondernemer hebt gehad ben je nu ineens ook wetenschapper,prof,dokter....en weet je er alles van??jawadde

 • Michaël Van Gansbeke

  Wat is dood? Er zijn mensen die wakker werden net voor ze gingen geoogst worden van hun organen. Organen zijn maar bruikbaar als ze gevoed worden door bloed, dus als het hart nog pompt. Men spuit spierverlammers in omdat mensen niet zouden tegenspartelen bij het oogsten van organen. Er is hier een hele controverse rond die tot nadenken zet.

 • Pula Pundra

  Mijn hersenen zullen niet werken na mijn dood , doen ze nu ook niet.

 • romy verhove

  Kan perfect kloppen ! Maar aan orgaandonatie doe ik niet aan mee van mijn lijf blijven ze af !