OMG! 'OMG' is het Kinderwoord van het Jaar

De afkorting OMG - voluit 'oh my god' - is uitgeroepen tot Kinderwoord van het Jaar 2014. Dat meldde 'Karrewiet', het jeugdjournaal van Ketnet. Ruim 30.000 kinderen stemden daarvoor mee op ketnet.be.

Liefst 43 procent van de 30.000 kinderen die stemden voor het Kinderwoord van het Jaar op ketnet.be koos voor OMG. Dat is een acroniem of letterwoord dat bestaat uit de beginletters van de uitdrukking 'oh my god'. Die uitroep wordt vaak in conversaties en sociale media gebruikt als reactie op iets dat als opzienbarend, spectaculair of afschuwelijk wordt ervaren.

OMG haalde het van vier andere woorden:

Kabonga: ik heb het, eureka, gelukt...
Twix: tegelijkertijd hetzelfde zeggen
Bestie: je beste vriend of vriendin
Loomen: met gekleurde elastiekjes armbandjes of figuurtjes maken

Ruud Hendrickx, taalraadsman van de VRT en hoofdredacteur van de Grote Van Dale, zegt in een persbericht helemaal niet verrast te zijn. "Kinderen groeien op met Engels en passen dat makkelijk in hun eigen taal in. En geef toe, Engels is gewoon 'cool'."

Het was de vierde keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren boeieeeuhh! (saai) in 2011, kingsize (super) in 2012 en yolo (you only live once) in 2013.

Kinderen groeien op met Engels en passen dat makkelijk in hun eigen taal in

Ruud Hendrickx, taalraadsman van de VRT