Oktober was abnormaal warm met minder neerslag dan normaal

Photo News
Oktober was een abnormaal warme maand, met opnieuw minder neerslag dan normaal. Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht van het KMI. In Ukkel bedroeg de gemiddelde temperatuur de afgelopen maand 13,3 graden Celsius, normaal is dat 11,1 graden. 

De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg 16,4 graden (normaal 14,7 graden) en de gemiddelde minimumtemperatuur 10,1 graden (normaal 7,8 graden). Dat zijn alle drie abnormaal hoge waarden, aldus het KMI. De absolute maximumtemperatuur was 25,7 graden, terwijl dat normaal 21,6 graden is. Het gaat ook hier om een "zeer abnormaal hoge waarde", die hoger is dan die van september (24,2 graden). Ook het absolute minimum lag hoger dan normaal, op 4,7 graden (normaal 2,2 graden).

Het KMI telde in oktober ook vijf "lentedagen", waarbij de maximumtemperatuur 20 graden of hoger bedraagt, terwijl dat normaal 2,4 dagen zijn. Heel abnormaal is ook dat oktober één zomerse dag telde, met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger.

"Laattijdigste zomerdag sinds 1901"

Oktober brak ook een record met de "laattijdigste zomerdag sinds 1901". Op 16 oktober is in Ukkel immers de maximumtemperatuur van 25,7 graden opgetekend. In 1990 werd diezelfde waarde op 12 oktober bereikt.

Behalve de abnormaal warme temperaturen, is in Ukkel ook een abnormaal lage waarde neerslag opgetekend. In Ukkel viel er zo 43,1 mm neerslag, terwijl dat normaal 74,5 mm is, op 19 dagen (normaal 16,6 dagen). Bovendien telde België in oktober slechts twee onweersdagen, net als in 1985 en 1989, terwijl dat normaal 5,9 dagen zijn. Enkel in 2015 waren er geen onweersdagen geregistreerd.

In Ukkel scheen de zon 97 uur en 25 minuten (normaal 112 uur en 38 minuten), een normale duur voor oktober, aldus nog het KMI.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Herman Thys

  Allé mannen nog nooit gehoord van St Gummarus zomer.Vraag het na bij de "kreuner" die weet daar alles van.Dat is geen mop behalve voor wetenschappers met de temperatuur in de hand.

 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  @Christophe Mertens, breng ze aub. niet op gedachten é !!! ;-))

 • Marie Vandam

  Zever er zijn nog warme oktober maanden geweest jaren 70 en 80 ze blijven sjoemelen met de cijfers !!

 • Artuur Lemmens

  Vorig jaar was oktober ook een mooie maand, net zoals het jaar daarvoor. Niets abnormaals lijkt me.Ze zoeken gewoon hun gelijk in die zogezegde opwarming

 • Frans Dedokker

  Hopelijk nooit geen winter meer!