Oeps: dus daarom verdween belangrijke Russische satelliet (en 18 andere satellieten)

Negentien satellieten, waaronder een Russische weersatelliet, gingen verloren.
AFP Negentien satellieten, waaronder een Russische weersatelliet, gingen verloren.
Dat de lancering van een belangrijke Russische weersatelliet vorige maand volledig mislukte, valt te verklaren door een flater van formaat. De raket, die 2,6 miljard Russische roebel (zo'n 48 miljoen euro) had gekost, blijkt verkeerd te zijn geprogrammeerd.

Om 06.41 uur Belgische tijd vertrok eind november zoals gepland een Sojoez-2.1B draagraket met niet minder dan negentien satellieten, waarvan een weersatelliet van het type Meteor de belangrijkste nuttige lading was. De andere 18 satellieten waren van onderzoeksinstellingen en commerciële bedrijven uit Rusland, Noorwegen, Zweden, de VS, Japan, Canada en Duitsland.

Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos meldde al snel dat het contact met de satelliet kort na de lancering werd verbroken. De raket werd afgeschoten vanaf Vostochny, in het oosten van Rusland. Achteraf blijkt de satelliet te zijn geprogrammeerd om - zoals gepland - gelanceerd te worden vanaf Baikonur, een raketlanceerbasis die 4500 kilometer verderop ligt in het hart van Kazachstan.

"De raket was echt geprogrammeerd alsof hij zou vertrekken vanaf Baikonur'', gromde de Russische vice-premier Dmitry Rogozin vandaag op de Russische staatstelevisie. "Ze hebben de verkeerde coördinaten gebruikt.''

Het Kremlin analyseert nu mogelijke structurele veranderingen bij ruimtevaartbureau Roscosmos, want het is niet het enige incident. Gisteren nog ging het contact verloren met de eerste Angolese satelliet. Vervaardigd door de raketbouwer Energija was die van op Baikonur met een Oekraïense Zenith-draagraket gelanceerd. Specialisten proberen het contact te herstellen en de Angosat normaal te laten werken.

AP8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Van De Perre

  Als die maar niet op onzen kop valt.

 • Carla Van Geel

  Er draaien al zoveel satellieten en afval van de lanceringen dat onze aarde vanuit de ruimte een virus lijkt. Botsingen oa. met "vallende sterren" en andere mogelijke problemen veroorzaakt door mensenfouten zijn niet te onderschatten, wetenschap is prachtig maar heeft zoals al bewezen is ook risico's.

 • Ferdinand Engelbeen

  Af en toe gebeuren er menselijke fouten met soms zware gevolgen. Niet alleen bij de Russen, ook bij de Amerikanen: een van hun marslanders is te pletter gevallen omdat een van de firma's alle berekeningen in Amerikaanse maten had gemaakt, terwijl voor NASA alles in metrische maten moet gebeuren... Zolang er geen mensenlevens mee gemoeid zijn - ook dat is jammer genoeg al gebeurd - is het alleen maar zonde van het verloren geld.

 • Mario Audenaert

  Jammer dat Trump en Poetin er niet in zaten.....

 • Theo Horemans

  En zij die dat beloven , rust vreedzaam in deze gedachten