Oceanen absorberen meer warmte dan gedacht: opwarming tot 1,5 graden beperken wordt nóg grotere uitdaging

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
De oceanen absorberen meer warmte dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers spreken zelfs van 60 procent meer, wat betekent dat de aarde gevoeliger is voor CO2-uitstoot dan gedacht.

Als de oceanen sneller opwarmen dan voorspeld door het Intergouvernementele Panel inzake Klimaatverandering (IPCC), betekent dat dat het erg moeilijk zal zijn de opwarming van de aarde te beperken tot de 1,5 graden. Om te voorkomen dat de temperatuur stijgt met meer dan 2 graden, moet de uitstoot volgens de onderzoekers met 25 procent meer worden teruggedrongen dan eerder werd geschat.

Slechtste scenario

Het IPCC publiceerde in oktober een rapport over de ergste gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen, voedseltekorten en afstervende koraalriffen. Die gevolgen kunnen zich al in 2040 aandienen als de uitstoot van broeikasgassen op het huidige niveau blijft.

Het nieuwe onderzoek van het Scripps Institution of Oceanograpy over de temperatuur van de oceanen kan een nieuwe indicatie zijn dat de opwarming van de aarde eerder het slechtste dan het beste scenario zal volgen.

Warmere oceanen bevatten minder zuurstof, wat gevolgen heeft voor het zeeleven. Ook stijgt de zeespiegel dan door thermische expansie.

Nieuwe methode

De onderzoekers hebben voor de metingen een nieuwe methode gebruikt. Daarbij is gekeken naar de hoeveelheid zuurstof en CO2 in de lucht. Oceanen stoten meer zuurstof en CO2 uit naarmate het water warmer wordt. Door deze gehaltes te meten, kon worden berekend welke temperatuurstijging voor die extra uitstoot nodig was.

De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Engelbeen

  WWM, het IPCC zelf heeft die berekening al gemaakt over de hele levenscyclus: 11 g CO2/kWh voor wind, 12 g CO2/kWh voor nucleair, 24 g CO2/kWh voor water en 45 g CO2/kWh voor zonnepanelen. Daarbij mag je ook niet vergeten dat zon en wind niet altijd schijnen of waaien en je bij ons een back-up door gascentrales nodig hebt als je de kerncentrales sluit: 490 g CO2/kWh.

 • Ferdinand Engelbeen

  Mich Lee, de oceanen nemen vandaag veel meer CO2 op dan ze afgeven, door de toegenomen CO2 druk in de atmosfeer, dank zij de mens. De opwarming speelt daar maar een kleine rol in. De zeespiegelstijging is al decennia niet versneld: rond 3 mm/jaar, 30 cm op een eeuw. Als het oppervlak warmer wordt, dan wordt er wel degelijk meer warmte uitgestraald naar de ruimte.

 • Willem Wilfried Mattheus

  FE: de productie van energie stoot geen CO2 uit. Maar men moet het totale plaatje bekijken: de makkelijk delfbare en verrijkbare hoeveelheden erts nemen in de toekomst af, met sterke prijsstijgingen en toenemende energie-input tbv de verrijking. De bouw, het duur onderhoud en de opruiming zijn alles behalve CO2 vriendelijk. Geen enkele verzekeraar wil het risico van een kerncentrale dekken. Het zijn niet alleen groenwollen sokkendragers die zich daarover gebogen hebben!!

 • mich lee

  Erwin Nijs, niet echt he. Als de oceanen meer warmte absorberen (en minder weerkaatsen, dan nemen ze minder CO2 op, en geven ze de opgeslagen CO2 terug af aan de atmosfeer. Daarnaast heeft warm water ook een groter volume dan dezelfde massa koud water wat ook voor een stijging van de zeespiegel zorgt. De warmte die wordt geabsorbeerd zit erin en wordt niet terug uitgestraald aan de ruimte.

 • Gino Denil

  Warmere oceanen nemen minder gassen op en dat is dan ook weer nefast voor het zeeleven, Erwin Nijs. Dat is dus een driedubbel negatief effect. Zeespiegelstijging door thermische expansie, meer broeikasgassen in de lucht en minder leven in de zee. Dat levert dan ook nog meer verdamping op wat zorgt voor hevigere stormen en verstoorde weerpatronen.