Nucleaire wolk trok twee jaar geleden over Europa,
nu hebben wetenschappers bron kunnen traceren

De Mayak-site in Rusland.
Wikimedia De Mayak-site in Rusland.
Wetenschappers hebben de oorzaak getraceerd van een nucleaire wolk boven Europa in 2017. Ze wijzen naar een Russische verwerkingsinstallatie in het zuiden van het Oeralgebergte.

In september 2017 trok een wolk ruthenium-106 over Europa. Omdat er weinig gevaar was voor de volksgezondheid, kreeg de wolk weinig aandacht in de media. Toch was de radioactieve vervuiling in de EU honderd keer hoger dan na de kernramp in Fukushima in 2011.

Nu hebben zeventig wetenschappers van verschillende Europese universiteiten dankzij de analyse van 13.000 metingen over heel Europa de oorzaak van het incident kunnen traceren.

Verwerking

Uit hun berekeningen blijkt dat er geen ongeval met een kernreactor aan de oorzaak ligt, maar een probleem in een nucleair verwerkingsbedrijf. De exacte locatie van het incident is moeilijk vast te leggen, maar de data wijzen op een plek in het zuiden van het Oeralgebergte.

Daar ligt de Russische nucleaire installatie Mayak. Die veroorzaakte in 1957 al eens een groot lek toen een tank explodeerde, met een enorme nucleaire vervuiling van de regio tot gevolg. Rusland ontkent dat er drie jaar geleden in Mayak een ongeluk is gebeurd.

Bijzonder

“Deze keer ging het om een korte puls die erg snel was verdwenen”, zegt Georg Steinhauser van de University of Hannover. “We konden aantonen dat het incident is gebeurd in een opwerkingsinstallatie van gebruikte brandstofstaven, in een late fase van het verwerkingsproces. Ook al is er geen officiële verklaring, toch hebben we een erg goed idee van wat er gebeurd kan zijn.”

Een van de opvallende eigenschappen van de wolk was dat ze enkel uit ruthenium-106 bestond. Dat is erg ongewoon, en het feit dat er geen andere radioactieve bestanddelen gemeten werden, was een duidelijke indicatie dat het om een lek uit een verwerkingsinstallatie moest gaan.

Ook de geografische voetafdruk van de wolk was opvallend: de stof werd gevonden in grote delen van Centraal- en Oost-Europa, Azië en het Arabisch schiereiland, zelfs tot in de Caraïben.
85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  "Omdat er weinig gevaar was voor de volksgezondheid, kreeg de wolk weinig aandacht in de media". Het blijft wel een radioactieve wolk hé. Ik lees die zin als : De Media mocht hier niets over zeggen omdat er anders paniek zou uitbreken. Volksgezondheid is het laatste waar de media aan denkt.

 • Octaaf De Smet

  dit is helemaal niet zo erg nucleaire wolken waren er al nog lang voor de mens op deze planeet rondliep nucleaire kernsplitsingen werden al door onze voorouders gedaan om vormen van energie op te wekken en ja soms loopt dat eens mis maar dit is niet zo dodelijk als men ons probeert te vertellen ik heb in mijn jonge jaren met een paar vrienden uit mijn straat een mini reactor gebouwd en zowel ik als mijn vrienden leven nog allemaal

 • Albert De Vries

  @Yves Steenssens. Zit er dan echt (al) zoveel lekkage in de warmtewisselaars (stoomgeneratoren) tussen het "heet" radioactief water-circuit en het water waarmee de generatoren worden aangedreven dat er hoog radioactief slib in de koeltorens zat / zit ? Dat is pas beangstigend én heel raar dat de media hier niet op ingaat

 • Erwin Fiers

  Suzanne Paschael.Ik neem je reactie heel ernstig.Ik denk dat we veel geluk hebben gehad.Straks moet ik nog gaan denken dat die langdurige droogte(want er zijn tijdens het vrijkomen van die ruthenium 106 veranderingen in de atmosfeer waargenomen door weerdeskundigen) daar het gevolg van is.Na Tsjernobyl hebben we geen echte winters meer gehad.

 • Karel Tichmann

  Nu komt naar boven dat de media, de bevolking wel degelijk een waarschuwing wou geven. Maar de politiek gaf geen permissie. De EU is de doctrine dat een mens geen recht heeft om voor zichzelf te leven, dat zijn leven en zijn werk niet aan hem behoren maar aan de maatschappij, dat zijn dienstbaarheid aan de maatschappij de enige rechtvaardiging voor zijn bestaan is en dat de maatschappij zich van hem mag ontdoen op welke manier het wenst ten gunste gaat van het collectieve belang.