Nooit was er zoveel ijs in Zuidpoolgebied

Door het aanwassende ijs krijgen pinguïns het steeds moeilijker om vissen te vangen.
THINKSTOCK Door het aanwassende ijs krijgen pinguïns het steeds moeilijker om vissen te vangen.
Klimaatwetenschappers staan voor een raadsel. Ze meten immers recordhoeveelheden zee-ijs in het Zuidpoolgebied. Het oppervlak bedraagt voor het eerst meer dan 20 miljoen vierkante kilometer. Dat blijkt uit cijfers van de NASA waarover de Nederlandse krant De Telegraaf bericht.

"Het past inderdaad niet in het beeld van een opwarmende aarde", zegt Michiel van den Broeke, professor Polaire Meteorologie aan de Universiteit Utrecht.

Al jaren zijn er rond de polen tegengestelde ontwikkelingen aan de gang als het gaat om zee-ijs. Aan de Noordpool daalt de hoeveelheid ijs, terwijl het rond de Zuidpool net aangroeit. Op Antarctica vormt die toename een probleem voor pinguïns, die met minder open water moeilijker vis vangen.

Van den Broeke spreekt van een moeilijk te verklaren 'significante toename'. "Het kan komen door veranderde windpatronen. Of doordat er door het smelten van de Antarctische ijskap meer koud en zoet water in de oceaan terecht is gekomen, dat gemakkelijker bevriest. Maar eigenlijk niemand die het zeker weet."




Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels