Nooit eerder sinds ontstaan van de mens was CO2-concentratie zo hoog

Meteoroloog: “We hebben geen ervaring met een planeet zoals die nu is”

Shutterstock
De CO2-concentratie in de atmosfeer is gestegen tot een nieuw record van 415 deeltjes per miljoen. Dat is de hoogste concentratie sinds het begin van de mensheid.

De nieuwe cijfers zijn afkomstig van het Mauna Loa Observatory in Hawaï, het afgelegen station dat de CO2-concentratie in de atmosfeer meet. Er werden deze maand 415,39 ppm (deeltjes per miljoen) gemeten, een absoluut record in het bestaan van de mensheid.

(Lees verder onder de grafiek)

“Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat de aarde meer dan 415 ppm CO2 meemaakt.”
Scripps Institution of Oceanography “Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat de aarde meer dan 415 ppm CO2 meemaakt.”

De aarde kende zo’n 3 miljoen jaar geleden wel al dergelijke concentraties. Maar toen was van de moderne mens nog geen sprake, bedroeg de gemiddelde temperatuur op de Noordpool 15 graden Celsius en stond de zeespiegel maar liefst 25 meter hoger.

Geen ervaring

“Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat de aarde meer dan 415 ppm CO2 meemaakt”, reageert de prominente meteoroloog Eric Holthouse van de Amerikaanse Universiteit van Minnesota op Twitter. “Niet gewoon in onze geschreven geschiedenis, niet gewoon sinds het ontstaan van de landbouw tienduizend jaar geleden. Maar miljoenen jaren geleden, voor het ontstaan van de moderne mens. We hebben geen ervaring met een planeet zoals die nu is.”

(Lees verder onder de tweet)

Bovendien blijft de concentratie verder stijgen. “De gemiddelde groei blijft hoog”, zegt Ralph Keeling, directeur van het Scripps CO2 Program, dat de metingen in Hawaï uitvoert. “Tegenover vorig jaar zal de groei waarschijnlijk zo’n 3 ppm bedragen, meer dan de gemiddeldE 2,5 ppm aan groei. Mogelijk speelt ook een matige El Niño (een terugkerende opwarming van het zeewater van de Grote Oceaan, nvdr.) daarin een rol, bovenop het blijvende gebruik van fossiele brandstoffen.”
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Ferdinand Engelbeen, in de VAR ligt de loonkost 50 % lager dan hier, en zijn de veiligheidsregels minder streng.Zowel in Finland als in Frankrijk kost een nieuwe reactor 12 miljard, het VK heeft de plannen al opgeborgen wegens te duur. 4 gascentrales mét CO2-filters, goed voor 3500 MW, kosten 2,5 miljard, ook 24/24 en 7/7, en soepel inzetbaar. Daar heb je 3 kernreactoren voor nodig, bij ons aan 12 miljard/stuk + miljarden voor opslag van kernafval en provisie voor ontmanteling. Duidelijk, toch?

 • Ferdinand Engelbeen

  Geert Tamsyn, in de VAR is net de eerste van vier nieuwe kernreactoren in dienst genomen: in 7 jaar gebouwd, aan kostprijs van vijf miljard euro, minder dan de helft van de nieuwe Finse reactor. Goed voor minstens 40 jaar 24/24, 7/7, 90% van de tijd 1400 MW stroom. Vergelijk dat met de 300-400 miljard euro om tegen 2050 helemaal "groen" te draaien...

 • Bob(Robert) Bruyland

  Kernfusie zou veel kunnen oplossen , zoals cng voor de auto een overgang naar beter is, is atoomsplitsing een overgang naar fusie . Of kunnen de klimaatstakers het beter uitleggen .Ooit was het zuurstofgehalte in de lucht 30%,dat is nu 1/3 minder ,alles heeft zijn tijd .

 • Marco Maerten

  Raymond,er waren altijd al schommelingen,maar de piek van 415ppm die ver boven alle vorige pieken uitsteekt in volle expansie van economie is echt niet toevallig.Vroeger nam de CO-2 met 100ppm toe per tienduizend jaar,nu werd dit voltooid op slechts...1 eeuw zonder wijziging in natuurlijke CO-2.

 • Wilfried Mattheus

  Mouna Loa is momenteel niet actief. Maximum ca 300ppm over de voorbije 800000 jaren is geen 415ppm. Het zijn wetenschappers die deze gegevens bepalen en niet de "groenen".