Noodweer veroorzaakt ellende in Vlaanderen en Nederland

Het noodweer van gisteravond heeft voor heel wat overlast gezorgd in Vlaanderen, Brussel en Nederland. Brandweerkorpsen kregen tientallen oproepen voor wateroverlast. In Ranst werden vijftig kamperende kinderen geëvacueerd. Het treinverkeer in Nederland ondervindt vanochtend nog altijd hinder van het noodweer.

De Brusselse brandweer kreeg na hevige regenval die gepaard ging met windstoten een honderdtal oproepen over wateroverlast en ontwortelde bomen die op daken gevallen waren. Volgens een woordvoerder van de Brusselse brandweer werd vooral Ukkel zwaar getroffen en in mindere mate ook Brussel zelf.

De Brusselse brandweer moest ook optreden voor ondergelopen kelders in de faciliteitengemeenten Linkebeek, Drogenbos en Sint-Genesius-Rode. Ook in Beersel moest dit brandweerkorps tussenbeide komen.

Het ging telkens om hevige regenval waarbij de riolering het water niet kon slikken. Uit een rondvraag bij andere brandweerkorpsen in Halle-Vilvoorde bleek dat het korps van Vilvoorde 25 oproepen binnenkreeg vanuit Vilvoorde, Grimbergen en Zemst. Het korps van Halle ontving een vijftal meldingen.

Vijftig kinderen geëvacueerd
De brandweer van Lier heeft zaterdagavond vijftig kinderen van een jeugdkamp in Ranst geëvacueerd. De kinderen uit het Antwerpse waren er op kamp in de Hallebaan in Oelegem, deelgemeente van Ranst. Tijdens een hevig onweer waren de tenten op het kamp vol water gelopen.
 
De brandweer van Lier evacueerde de kinderen naar het Fedasil-asielcentrum in Ranst. Niemand raakte gewond. Enkele kinderen waren wel zwaar onder de indruk.

Feesttent weggeblazen
Aan Molenheide in Pulderbos (Zandhoven) is dan weer een grote tent omvergewaaid die stond opgesteld voor de 11 juliviering van vandaag. De festiviteiten in de tent staan gepland vanaf 13.45 uur. De organisatoren begonnen vanochtend met de heropbouw van de tent om de 11 juliviering toch te kunnen laten doorgaan.

Problemen met treinen in Nederland
Het treinverkeer in het midden van Nederland ondervindt nog altijd hinder van het noodweer van gisteravond. Vooral rond Amersfoort en Utrecht zijn er problemen. Op onder meer de trajecten Amersfoort-Ede-Wageningen, Woerden-Bodegraven en Geldermalsen-Tiel is helemaal geen treinverkeer mogelijk.
 
Op andere trajecten rijden minder treinen dan normaal. Volgens een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail zijn de herstelwerkzaamheden in de loop van de ochtend klaar. (belga/adb/vsv)