Ga naar de mobiele website
^ Top

Noodtoestand in New York voor komst orkaan Irene

ap
In afwachting van de eventuele komst van de orkaan Irene heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, de noodtoestand afgekondigd. Die hield reeds lelijk huis in het Caribisch gebied, maar kan volgens meteorologen langs de gehele Amerikaanse oostkust schade en overlast veroorzaken.

Irene zou mogelijk in de nacht van zaterdag op zondag de staat en de stad New York kunnen treffen. De afkondiging van de noodtoestand moet de betrokken diensten in staat stellen zich afdoende voor te bereiden.

Eerder op de dag had burgemeester Michael Bloomberg de New Yorkers gezegd dat bepaalde sectoren van de stad mogelijk geëvacueerd zouden kunnen worden indien de orkaan over de stad zou razen. Met name de lager gelegen stadsdelen zouden getroffen kunnen worden.

Volgens Bloomberg zijn ook de hoogste wolkenkrabbers van New York bestand tegen wind met orkaankracht, maar lopen oudere huizen wel degelijk gevaar en is er een risico op overstromingen en omwaaiende bomen. "Als je een auto hebt en in een laag gelegen buurt woont, parkeer hem dan op een heuvel", zei de burgemeester. "Zet spullen op de bovenverdieping.

250 km per uur
Irene is een orkaan van derde categorie op een schaal van vijf en zal naar verwachting nog in kracht toenemen tot categorie vier, die windsnelheden kan halen tot 250 kilometer per uur. Het komt niet vaak voor dat zulke krachtige orkanen de omgeving van New York bereiken.

Irene is vannacht over de Bahama's getrokken en heeft zo'n negentig procent van de huizen verwoest. Er vielen geen slachtoffers. In de Dominicaanse Republiek vielen als gevolg van het hevige noodweer wel drie doden.

Gehele VS-oostkust bedreigd
Er wordt ervan uitgegaan dat de storm de Amerikaanse kust noordwaarts zal volgen. Omdat de orkaan zich boven zee verplaatst, zou hij ook nauwelijks in kracht afnemen, waardoor vermoed wordt dat de gehele oostkust in de VS door Irene geraakt zal worden.

Daarom hadden de staten North Carolina, Virginia, Maryland en New Jersey eerder al de noodtoestand afgekondigd om zich voor te bereiden op Irene. In North Carolina zijn hulpdiensten inmiddels begonnen met de evacuatie van zo'n 150.000 toeristen uit gebieden die bedreigd worden door de orkaan. In de staat wordt gewaarschuwd voor overstromingen, hevige regenval, vloedgolven en stroomuitvallen. Er wordt ook gevreesd voor serieuze schade aan gebouwen, zoals afgerukte daken.  (dpa/afp/adha/kve/sps)

AP
AP
ap
ap
epa
Meer over


Meld een bug