Nog honderd mensen in de running om naar Mars te reizen

Zou jij hier willen wonen?
epa Zou jij hier willen wonen?
Van de 200.000 deelnemers die zich aanmeldden voor het Mars One-project zijn er nog honderd mensen over. De lijst met namen en reden voor een enkeltje naar de rode planeet werd gisteren bekendgemaakt.

De mogelijke ruimtereizigers worden nog vijf dagen lang aan testen onderworpen. Nadien blijven veertig gelukkigen over die naar Mars mogen. Mars One wil er met dit project voor zorgen dat de rode planeet permanent bewoond wordt door mensen. Vanaf 2026 zullen er iedere twee jaar steeds groepjes van vier personen naar de rode planeet vertrekken. 

Tijdens de volgende selectieronde ontmoeten de kandidaten elkaar voor het eerst. In teams moeten ze opdrachten gaan uitvoeren. Aangezien de groep nooit meer zal terugkomen naar de aarde moeten ze onder meer in staat zijn om water te vinden en zelf voedsel te verbouwen. Ook moeten de kandidaten aangeven met wie ze het liefst op Mars willen leven.

Criteria
Alle groepen moeten voldoen aan een aantal criteria. Zo moet ieder team uit evenveel mannen als vrouwen bestaan en moet leeftijd en nationaliteit in balans zijn. 

Na iedere dag wordt gekeken wat de voorkeuren zijn van de kandidaten en vallen er tien tot twintig gegadigden af. De veertig mensen die dan nog overblijven, gaan door naar de volgende selectieronde die plaatsvindt in september 2016. Voordat de geselecteerden mogen gaan, wordt er van hen verwacht dat ze acht jaar van hun leven wijden aan de voorbereiding van hun missie.

Bijdrage aan de wetenschap

Maar waarom zou je een enkeltje naar Mars boeken? Een van de deelnemers laat weten dat ze op deze manier een grote bijdrage wil leveren aan de wetenschap. Er zal namelijk onderzoek worden gedaan naar de impact van het leven op Mars op het menselijk lichaam.

Andere deelnemers geven aan dat het vroeger hun ultieme droom was om astronaut te worden. Op deze manier wordt dat toch een beetje makkelijker.

Endemol is watching you

Om de eerste vier personen op Mars te krijgen, heeft de organisatie ruim vijf miljard euro nodig. Endemol, het productiebedrijf achter Big Brother, heeft eerder dit jaar gezegd dat zij de selectieprocedure zal vastleggen.