Nog 100 kandidaten strijden voor enkel ticket naar Mars

Mars One
Mars One, de organisatie die de eerste mensen permanent naar Mars wil sturen, heeft een shortlist van 100 kandidaten vrijgegeven. 40 van die 100 zullen uiteindelijk op Mars gaan wonen. Oorspronkelijk hadden zich 202.586 mensen kandidaat gesteld voor een permanent verblijf op de rode planeet.

De 100 overblijvers, 50 mannen en 50 vrouwen, moeten zich nu door een nieuwe selectieronde spartelen. De organisatie zal nagaan welk team het meeste geschikt is om zich permanent op Mars te vestigen. De kandidaten zullen worden opgeleid in een omgeving die Mars zo goed mogelijk nabootst. Daarnaast worden ze getest op hun capaciteiten als leden van een team.

De 40 'gelukkigen' die de laatste selectieronde overleven, worden vervolgens gedurende acht jaar opgeleid. Die opleiding zal in de vorm van een reality show worden uitgezonden. Kijkers kunnen stemmen welke vier mensen in 2025 de eerste Marsbewoners zullen zijn. Vanaf 2025 zullen elke twee jaar vier nieuwe mensen naar Mars gezonden worden tot ze in 2045 een kolonie van 40 mensen vormen.

De TV-show zal het project mee financieren, want met een kostenplaatje van 5,4 miljard euro kan het project wel een duwtje in de rug gebruiken. Bas Lansdrop, oprichter en CEO van Mars One zegt in een statement dat "deze aspirant-marsmannetjes de wereld een glimp zullen doen opvangen van wat hedendaagse ontdekkingsreizen zijn".

Een van de 100 geselecteerden is Maggie Lieu, een Engelse doctoraatstudente. "Het zal heel emotioneel zijn om mijn familie hier achter te laten, maar we kunnen nog altijd communiceren via internet", zegt Maggie. Ze kijkt er ook naar uit om te bevallen op Mars: "Het moet heel spannend zijn om de eerste moeder ooit te worden die bevalt op Mars". Toch is ze zich ook bewust van de gevaren van het gebrek aan zwaartekracht bij een bevalling.

Zo zou de kolonie op Mars er kunnen uitzien.
Mars One Zo zou de kolonie op Mars er kunnen uitzien.

"Het moet heel spannend zijn om de eerste moeder ooit te worden die bevalt op Mars."

Maggie Lieu, een van de 100 geselecteerden