Nieuwe test spoort infecties op met één druppel bloed

THINKSTOCK
Met VirScan kan je hele infectiegeschiedenis in één keer in kaart worden gebracht. Door de analyse van een enkele druppel bloed kunnen dokters achterhalen door welke virussen je in het verleden getroffen werd en welke je momenteel plagen. De nieuwe test wordt positief onthaald als een doeltreffend alternatief voor de huidige testaanpak, waarbij elk virus apart wordt opgespoord.

VirScan werd ontwikkeld aan het Howard Hughes Medical Institute (HHMI). De uitgebreide test zou voor een dikke twintig euro uitgevoerd kunnen worden, wat hem naast efficiënt ook nog eens zeer betaalbaar maakt. "In plaats van te testen op ieder virus apart, wat arbeidsintensief en duur is, kunnen we ze allemaal in één keer analyseren", stelt Stephen Elledge van HHMI.

Infectiegeschiedenis
De nieuwe bloedtest werd uitgetest op 569 mensen in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Thailand en Peru. VirScan screent het bloed voor antilichamen tegen meer dan tweehonderd virussen waarvan bekend is dat ze mensen kunnen infecteren. Aangezien de tegenreacties van ons immuunsysteem jaren, zo niet decennia, traceerbaar zijn, kan deze ene test quasi je hele infectie- en vaccinatiegeschiedenis in één keer in kaart brengen.

Volgens Elledge duurt het amper twee tot drie dagen om honderd bloedstalen te verwerken. Verwacht wordt dat het tempo nog kan worden opgedreven naarmate het proces nog verder wordt verfijnd. Tijdens de testfase werd gewerkt met mensen van wie geweten is dat ze geïnfecteerd zijn door specifieke virussen, waaronder hiv en hepatitis C. "We hadden een gevoeligheidsbereik van 95 tot 100 procent en kregen geen vals-postieve resultaten", klinkt het.

Tien virussen
Uit de testfase blijkt dat elk van de proefpersonen antilichamen tegen gemiddeld tien virussen in zijn lichaam heeft. Wie hiv-positief is, heeft opvallend meer antistoffen, wat uiteraard overeenstemt met de verhoogde gevoeligheid voor infecties die gepaard gaat met de ziekte.

VirScan zou ook veelbelovend kunnen zijn voor het onderzoek naar bepaalde auto-immuunziekten. De resultaten werden geplubliceerd in vakblad Science.