Nieuwe 'parkeerplaats' aan ruimtestation ISS in de maak

Gezagvoerder Jeff Williams (rechts) en vluchtingenieur Kate Rubins maken zich klaar voor hun uitje dat 6,5 uur zou moeten duren.
AFP Gezagvoerder Jeff Williams (rechts) en vluchtingenieur Kate Rubins maken zich klaar voor hun uitje dat 6,5 uur zou moeten duren.
Twee Amerikaanse opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn vandaag aan een ruimtewandeling begonnen om een nieuwe, universele, koppelingsadaptor aan het complex te installeren. Dat meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

Gezagvoerder Jeff Williams en vluchtingenieur Kate Rubins startten om 14.04 uur Belgische tijd hun uitje dat 6,5 uur zou moeten duren. Zij moeten de eerste van twee internationale adapaters installeren om koppelingen van allerhande ruimteschepen mogelijk te maken, vrij vertaald om "parkeerplaatsen" voor iedereen te scheppen. Het gaat dan in het bijzonder om commerciële ruimteschepen want die zijn een grote rol beginnen spelen in de uitbating van de spacemeccano.

De door Boeing gebouwde adaptor, de IDA in het jargon, moet aan de in Europa voor de VS gebouwde Harmony-module komen. De IDA is in juli al geleverd door een Dragon-capsule van raketbouwer SpaceX.

Het is de 194ste ruimtewandeling in het kader van de assemblage en onderhoud van het ISS.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.